Piratgruppen: Domstole føjer pladebranchen

Piratgruppen ser dagens dom mod The Pirate Bay-bagmændene som et udtryk for, at musik- og filmbranchen har fået for meget magt over fortolkningen af lovgivningen.

Der var kaotiske tilstande ved tingsretten i Stockholm, da domsafsigelsen mod The Pirate Bay klokken 11 i formiddag blev offentliggjort. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fredrik Persson / EPA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 11 i formiddag stod det fast, at hovedmændene bag fildelingssitet The Pirate Bay kan se frem til et års fængsel og må stikke dybt i lommerne for at betale et erstatningskrav på over 30 millioner svenske kroner.

At de fire svenske administratorer af sitet er blevet dømt i sagen, der siden februar har kørt i Sverige, bringer harme hos Piratgruppen.

De mener, at domstolene ligger under for pres fra musik- og filmindustrien.

- Dommen er udtryk for, at ophavsretsindustrien har fået for meget magt over fortolkningen af lovgivningen. The Pirate Bays funktion er, at gøre det muligt for internetbrugere at dele al slags materiale – det bør aldrig være kriminelt, siger Troels Møller, talsperson for Piratgruppen, i en pressemeddelelse.

Der er udsagt til, at de fire svenskere vil anke deres dom, og her håber Piratgruppen på, at de svenske domstole vil udvise større standhaftighed.

- Dommen vil med garanti blive anket så intet er afgjort endnu. Vi må håbe at den næste retsinstans er i stand til at modstå presset fra ophavsretsindustriens lobbyister, siger Troels Møller.

Antipiratgruppe glad for signalværdi
Hos Antipiratgruppen har man ikke meget til overs for påstanden om, at domstolene skulle blive påvirket af ophavsrettighedsindustrien.

- Den udtalelse taler vel for sig selv. Svenske domstole fungerer selvfølgelig uden partsinteresser. Andre kommentarer har jeg ikke til det, siger Peter Schönning, advokat og leder af Antipiratgruppen, til berlingske.dk.

Her er man glad for dagens melding fra Stockholms tingsret.

- Vi er selvfølgelig glade for, at den svenske domstol nåede frem til, at The Pirate Bays hjemmeside er ulovlig, og at de på den måde medvirker til oprethavskrænkelse, siger Peter Schönning.

Han henviser til danske afgørelser, som har betydet, at Sonofon herhjemme har blokeret for adgangen til The Pirate Bay. Antipiratgruppen er glad for det signal, som dagens domsafsigelse sender.

- Dommen er et signal om, at det kan have alvorlige konsekvenser at stå bag piratkopiering. Det kan vi se på de her fængselsstraffe og erstatningskrav, der er blevet givet, siger Peter Schönning.

Ikke slut for Pirate Bay
Hos Piratgruppen mener man ikke, at dagens domsafsigelse i sidste ende kan føre til en lukning af The Pirate Bay.

Man er overbevist om, at fildelingsskuden vil sejle videre.

- The Pirate Bays servere er slet ikke placeret i Sverige og myndighederne vil derfor have svært ved at lukke siden, skulle de vinde de næste sager også. Fildeling kan ikke stoppes, hverken gennem internetcensur, erstatningskrav eller årelange retssager, siger Troels Møller.