Piraten »Big Mouth« narret og anholdt i Belgien

Mohamed Abdi Hassan er kendt under navnet »Big Mouth« og har tjent en formue på pirateri ud for Somalia. Nu har belgisk politi lukket munden på ham.

Foto: Abdi Hussein
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BELGIEN: Kampen mod pirateriet ud for Somalias kyst fik i weekenden ny dimension, da belgisk politi kunne slå en klo i en kendt og berygtet piratleder, der sammen med en hjælper var narret til Belgien under påskud af, at de skulle medvirke i en dokumentarfilm.

Den belgiske statsanklager, Johan Delmulle oplyste mandag ifølge AFP, at det handler om Mohamed Abdi Hassan, som blandt andet anklages for at have stået bag kapringen af det belgiske skib, »Pompei«, i 2009. Skibet og dets besætning blev tilbageholdt i 70 dage.

Samtidig ved man med sikkerhed, at han har været indblandet i en spektakulær kapring af en saudi-arabisk supertanker i 2008 samt i kapringen af et ukrainsk lastskib, der medførte 33 moderniserede sovjet-russiske kampvogne fra Den Kolde Krig. Alle skibe og deres besætninger blev først frigivet efter meget store løsesummer var betalt.

Mohamed Abdi Hassan beskrives i FN-rapporter som en af de personer i piratbranchen, der har tjent mest på rederiernes udbetalinger af løsepenge.

Piratlederen der også bærer tilnavnene »Afweyne« og »Big Mouth« meddelte i januar fra Somalias hovedstad Mogadishu, at han efter otte indbringende år nu ville lægge pirateriet på hylden og sagde, at han ville arbejde for at andre branchen fulgte hans eksempel.

Siden har der været stille omkring ham.

I det skjulte arbejdede belgisk politi imidlertid med en plan, der skulle lokke »Big Mouth« ud fra sit skjul i Somalia. Det skulle ifølge den belgiske statsanklager ske via en af hans medgerningsmænd kaldet Tiiceey.

»Gennem Tiiceey blev Mohamed Abdi Hassan spurgt, om han kunne tænke sig at medvirke som rådgiver og ekspert i et filmprojekt om pirateri til havs. Filmen skulle afspejle hans liv som pirat«, meddelte den belgiske statsanklager.

En mindre detalje var så, at kontrakten skulle underskrives i Belgien.

Den bed den tidligere piratkonge åbenbart på og satte sig sammen med Tiiceey til rette i et fly mod Bruxelles, hvor de landede lørdag.

Her stod politiet klar til at modtage dem og placere dem bag tremmer, hvor de nu kan se frem til en kommende retssag.