Pinlige fejl under virtuelt topmøde: Det mest tåkrummende øjeblik involverede Putin

Det kan ske for selv de vigtigste: Joe Bidens virtuelle klimatopmøde blev ramt af talrige tekniske udfordringer.

 
Vladimir Putin dukkede pludselig op på alles skærme under klimatopmødet i nat. Men det var han slet ikke klar til. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Da flere af verdens mægtigste ledere torsdag mødtes digitalt for at deltage i den amerikanske præsidents, Joe Bidens, virtuelle klimatopmøde, stødte de ind i de problemer, vi efterhånden alle kender:

Teknikken driller. Man får ikke lige trykket på de rigtige knapper. »Vi kan ikke høre dig!«

Under det vigtige topmøde opstod der flere pinlige seancer:

Da den amerikanske vicepræsident, Kamala Harris, holdt topmødets åbningstale, lød det helt forkert. Der var så meget ekko, at det var svært at høre, skriver Reuters.

Den britiske premierministers, Boris Johnsons, tale blev forstyrret af høje biplyde flere gange. Det lød, som om nogen trykkede på en telefon meget tæt på mikrofonen, skriver The Hill.

Men det mest tåkrummende øjeblik involverede den russiske præsident, Vladimir Putin, og den franske, Emmanuel Macron:

Macron havde tilsyneladende indspillet sin tale på forhånd. Men de engelske undertekster var ikke kommet med, så de statsoverhoveder, der ikke kan fransk, havde ikke en chance.

Ordstyreren, den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken, besluttede sig for at stoppe videoen med Macron og stillede i stedet om til Vladimir Putin.

»Vi giver nu ordet til Den Russiske Føderations præsident,« sagde Blinken.

Men Putin anede ikke, hvad der foregik. Han sagde ingenting, mens de andre verdensledere kiggede på ham. Putin så lidt forvirret på sine rådgivere, men forblev stille. Mere end et minut senere begyndte han sin tale.

Senere skulle den australske premierminister, Scott Morrison, tale, og det så ud til, at han lavede klassikeren over dem alle: at glemme at tænde for lyden.

Morrison talte og talte, men ingen kunne høre ham.

»Hr. premierminister, jeg er ikke sikker på, at vi kan høre dig,« sagde Blinken, og efter et minuts tid blev problemet løst.

Efter de indledende problemer kom der mere styr på teknikken, som topmødet skred frem.

Mere end 40 regeringschefer fra hele verden – blandt andre Mette Frederiksen (S) – deltager i det to dage lange topmøde, hvor Joe Biden håber at bringe USA tilbage forrest i klimakampen efter fire års fravær.

Joe Biden indledte mødet med at love, at USA vil reducere sine CO2-udledninger med minimum 50 procent inden 2030.

Flere lande har i forbindelse med topmødet skruet op for klimamålene.

Kinas præsident, Xi Jinping, peger på, at Kina vil begynde at udfase brugen af kul i 2026. Det indgår i en kommende femårsplan. Xi lovede sidste år, at Kina vil være CO2-neutralt senest i 2060.

Storbritannien har planer om at nedbringe sin udledning af drivhusgasser med mindst 78 procent inden 2035.

Torsdag forpligtede EU sig til ved udgangen af dette årti at skære mindst 55 procent ned på udledningerne i forhold til 1990.

Også Japan og Canada meddelte torsdag, at de vil nedbringe udledninger til næsten det halve inden udgangen af dette årti, skriver Ritzau.

Senere på året bliver der holdt et globalt klimatopmøde – COP26 – i Glasgow.