Pindsvin finder 1.400 år gammel skat

Arkæologer har fundet en 1.400 år gammel olielampe med hjælp fra en noget uventet assistent: et hulepindsvin.

Foto: -
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidste uge under en rutinepatrulje fik en gruppe fra Israel Antiquities Authority - en slags arkæologisk politi i Israel - sig en overraskelse.

I Horbat Siv-ruinerne, som er et stort arkæologisk område fra det Byzantiske rige i det centrale Israel, fandt de en olielampe på toppen af en jordbunke. Bunken havde et pindsvin gravet op under sit arbejde med at grave en hule.

Ira Horowitz fra den enhed, der fandt lampen, fortæller, at »hulepindsvinene er fantastiske arkæologer og utrættelige gravere.«

De små arkæologer lever i huler, som de kan grave op til 15 meter lange.

Horowitz fortsætter:

»Det sker tit, at pindsvinene bygger deres gange og huler ved arkæologiske udgravninger. De endevender og flytter jorden med stor præcision, og med den også de arkæologiske skatte, der måtte være på deres vej.«

Lampen havde brændemærker, hvilket indikerer, at den har været brugt. Ved nærmere eftersyn kunne akæologerne konstatere, at den keramiske lampe sammen med en række andre genstande, pindsvinet havde gravet frem, kunne bruges til at fastsætte den tidsramme, hvori området har været beboet.

På trods af hjælpen fra pindsvinet meddelte Israel Antiques Authority samtidig med en god portion humor, »at de opfordrer alle pindsvin til ikke at grave huler på arkæologiske udgravninger uden tilladelse, da der er tale om en strafbar handling«.