Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når udviklingsminister Søren Pind (V) om få dage og formentlig fredag fremlægger sit bud på en ny strategi for Danmarks udviklingsbistand, vil antallet af ulande, der fremover skal have bistand, være reduceret.
Hvor mange lande og hvilke det drejer sig om, vil den ny udviklingsminister ikke på forhånd afsløre, men ifølge Berlingske Tidendes oplysninger er det ikke nødvendigvis de sydamerikanske ulande, der må undvære de danske bistandskroner. Det har ellers været ventet, eftersom Søren Pinds forgænger, Ulla Tørnæs, gentagne gange har været på kant med et land som Nicaragua og Bolivia, hvor regeringen efterlyser manglende vilje til samarbejde.
Det kan således også komme på tale af slette nogle af de afrikanske stater fra listen over modtagerlande - mere præcist de lande, hvor der efter den danske regerings mening ikke er sket fremskridt nok.
Koncentration er mottoet i den nye strategi, der skal afløse SR-regeringens 16 år gamle strategi, »Partnerskab 2000«, fra 1994. »Danmark kan og skal ikke engagere sig i alle udviklingsudfordringer,« som det hedder i et tidligere udkast, der er blevet lækket.
Jobskabelse
En anden nyskabelse er, at Danmark vil satse på støtte til den private sektor i ulandene. Målet er at skabe økonomisk vækst og jobs til Afrikas millioner af arbejdsløse. Og den del af strategien møder hård kritik fra flere af bistandsorganisationerne. Ikke fordi de er modstandere af økonomisk vækst og jobskabelse, men fordi satsningen koster på andre områder.
»Søren Pinds plan om at fokusere på storlandbrug og industrivirksomheder i stedet for at hjælpe småbønder ud af fattigdom vil ikke skabe lighed og frihed for alle - men kun for middelklassen og magteliterne i ulandene,« siger forkvinde i Mellemfolkeligt Samvirke, Trine Pertou Mach, som opfordrer Pind til at fastholde fokus på fattigdomsbekæmpelse.
Også Folkekirkens Nødhjælp har været ude med riven og argumenteret for, at Danmark skal gøre det, vi er gode til: nemlig demokrati, menneskerettigheder, landbrug og miljø. Støtte til industri er der i forvejen mange andre donorer, der fokuserer på, mener international chef i Folkekirkens Nødhjælp, Christian Friis Bach.
Ulandseksperten Knud Vilby ser Søren Pinds nye strategi som et »ideologisk opgør med store dele af det nuværende bistandssystem«.
»Farvel til landbrug, sundhed og uddannelse. Goddag til vilje, danske værdier og privatsektor,« som Knud Vilby skriver i sin blog på Ulandsnyt.dk. »Verdensbanken understreger således, at investeringer i infrastruktur, sundhed og uddannelse er forudsætningen for fornuftige private investeringer i de produktive sektorer og dermed for beskæftigelse og vækst. Men Danmark ved bedre,« påpeger Knud Vilby.
Mandag mødtes Søren Pind med en stribe af de danske bistandsorganisationer og nogle af deres samarbejdspartnere i ulandene, og budskabet til den nye minister var klart: En kraftig advarsel imod at reducere støtten til de sociale sektorer som f.eks. sundhed og uddannelse.