Pigen der kom ind fra junglen

En 27-årig kvinde blev fundet af skovhuggere efter at have tilbragt næsten 20 år i den cambodianske regnskov. Umælende higer hun stadig efter junglen, selv om mærker efter reb om hendes håndled tyder på, at hun har været holdt fanget.

Kvinden menes at være Rochom P'ngieng, der forsvandt i Cambodias jungle i 1988. Foto: AFP Fold sammen
Læs mere

I sine teenageår var Rochom P'ngieng ikke bekymret, om hendes hår var fint, eller om den søde dreng fra nabobyen kunne lide hende. Hun levede nemlig i det nordøstlige Cambodias tropiske regnskov, hvis grønne skygger skjuler både kongekobraer, tigre og krokodiller.

Det er endnu ikke klart, hvad der i 1988 fik den kun otte-årige pige til at efterlade de bøfler, hun var ved at genne gennem skoven, og drage ind i vildnisset. Men væk var hun.

Årene gik, og hendes far, Sal Lou, fik forliget sig med tanken om, at junglen havde vist tænder. At hans lille datter var forsvundet for altid.

Næsten tyve år senere undrede en skovhugger sig over, at hans mad blev ved med at forsvinde. Han besluttede sig for at ligge på lur og se, hvem der snuppede hans ris, og ud af underskoven kom en nøgen kvinde snigende, som skovhuggeren senere beskrev til politiet som »jungle-agtig«. Han fik hurtigt samlet en gruppe kammerater og fangede den skræmte kvinde.

Kvindelig Mowgli
Politichefen i den nordøstlige Rattanakiri-provins, hvor kvinden blev fundet, Prey Chhlam, beskriver sit indtryk af hende således til AFP:

»Hun er mærkelig. Hun ser ud til at være halvt menneske og halvt dyr. Hun er som et vildt menneske.«

Pigens mowgli-lignende tilværelse blandt krat og kryb har været så ublid, at hendes far, Sal Ksor Lou, kun kunne genkende hende ved et ar, hun havde fået som barn efter et snit med en kniv. Og selv om han til flere nyhedsbureauer har udtrykt sin glæde over at se sin datter, er glæden ikke gensidig.

For som bekendt kan man tage en tiger ud af junglen, men man kan ikke tage junglen ud af tigeren. Kvinden udtrykker sig kun ved dyrelignende grynt og små skrig, mens hun sover om dagen og er vågen om natten. Efter at hun for første gang i næsten 20 år var blevet klædt på, havde hun straks taget sit tøj af igen og prøvede at slippe tilbage i skoven. Men hendes far er alligevel fortrøstningsfuld.

»Det er ikke let, men livet venter på hende. Når hun er sulten, klapper hun sig på maven som et signal. Når hun ikke sover, sidder hun bare og kigger til højre og til venstre. Til højre og til venstre,« fortæller den 45-årige Sal Lou.

Selv er han helt overbevist om, at det var Rochom P'ngieng, som luskede ud af junglen i lørdags, men under alle omstændigheder vil politiet tage blodprøver fra kvinden for at fastslå slægtskabet. Hun er nemlig ikke den eneste, som er vandret tilbage til civilisationen efter årevis med jungleloven som eneste rettesnor.

Tilflugt i regnskoven
De Røde Khmerers overtagelse af landet i 1975 og de efterfølgende års borgerkrig har tvunget mange cambodianere til at søge tilflugt i regnskoven for at undslippe overgreb, og i 2004 kom en gruppe af disse flygtninge ud af igen efter mere end to årtier. Deres tøj bestod af bark og blade, og med sig havde de 22 små og store børn, som var vokset op i junglen.

Der kommer mange modstridende rapporter ud af det svært tilgængelige område, men måske har en af disse grupper givet historien en mere skræmmende drejning. Ifølge The Times blev pigen første gang set sammen med en nøgen, mandlig følgesvend, som var bevæbnet med en machete. Hun skal desuden have mærker efter reb om sine håndled, hvilket har ført til spekulationer om hvorvidt hun i virkeligheden blev kidnappet og er blevet holdt som slave i 19 år, indtil hun for nyligt slap ud.

Indtil kvinden, som formentlig er Rochom P'ngieng, genfinder lysten eller evnen til at tale, må det præcise forløb dog stå hen i det uvisse.

Ulvedrengen
Et af de mest kendte eksempler på børn, som er kommet tilbage efter at de tilsyneladende er blevet opslugt af vildnisset, er den indiske dreng Ramu, der blev opdaget i 1954. Hans forældre fortalte, at han seks år tidligere var blevet flået ud af moderens favn af et kobbel ulve. Ramu var som 10-12 årig ikke interesseret i andre mennesker og blev decideret angst i nærheden af voksne, men under en udflugt til zoologisk have var han blevet helt opslugt af ulvene.

De læger, der fulgte Ramus udvikling, fandt også tegn på, at han var opvokset blandt de ulve, som havde ført ham væk. Blandt andet drak han mælk ved at labbe den op med tungen, han flåede sin mad i stykker med tænderne og elskede at gnave på knogler i timevis.

Det skorter ikke på den slags historier, og med Rochom P'ngiengs genkomst er endnu en bizar opvækst føjet til den sælsomme række af historier.

Historier som inkluderer den tyrkiske bjørnepige, der blev fundet i 1937 efter otte år i den vilde natur. Pigen overlevede tilsyneladende, fordi hun kom under vingerne på en stor hunbjørn. Eller den syriske gazelledreng, der efter sigende blev fundet som 15-årig blandt en flok af gazeller og kunne løbe 50 kilometer i timen.

www.feralchildren.com

Læs flere historier om børn som er vokset op alene i naturen.