»Phailin«-cyklonen har nået Indien

Cyklonen »Phailin« hamrede lørdag aften ind mod kysterne fra Den Bengalske Bugt. Store ødelæggelser imødeses.

En mor fører sit barn og sig selv i sikkerhed i landsbyen Donkuru i Andhra Pradesh-området i Sydindien. Lørdag aften gik cyklonen Phailin i land længere nordpå. Fold sammen
Læs mere
Foto: ADNAN ABIDI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

INDIEN: Myndigheder og befolkning langs kysten mod Den Bengalske Golf forberedte sig lørdag på den ekstremt kraftige cyklon, der lørdag aften ramte den indiske østkyst med vindstød på foreløbig 200 kilometer i timen.

Cyklonen »Phailin« sammenlignes i styrke med den, der i 1999 dræbte op mod 10.000 indbyggere og forårsagede enorme ødelæggelser.

Denne gang er myndighederne dog bedre forberedt.

Op mod en halv million indbyggere er evakueret fra de mest udsatte områder og har enten søgt ly i templer eller andre stormsikrede bygninger eller er flygtet længere ind i landet på alt, der kan køre.

»Det her er den største evakuering i Indien nogen sinde,« lød det lørdag fra viceformanden i det indiske katastrofeberedskab, Shashidhar Reddy.

Ifølge Reuters er 12 millioner mennesker berørt af cyklonen, der har fået navnet »Phailin« og som udover vindstød på mellem 210 og 220 kilometer i timen vil bringe store regnmængder med sig, samt ved kysterne få vandet til at stige med op mellem tre og fire meter.

Allerede inden cyklonen for alvor var gået i land fløj palmetræer og bygningsdele ved kysten, og ifølge Reuters var de første rapporter om omkomne ved at løbe ind, folk der var blevet ramt af faldende træer.

Udover frygt for tab menneskeliv, som myndighederne forsøger at begrænse, er der frygt for, at afgrøder på store arealer vil gå tabt:

»Der er blevet lært meget siden 1999, og jeg vurderer, at der vil blive store ødelæggelser på ejendom, afgrøder og husdyr, men at dødstallet vil blive meget lavere blandt befolkningen«, lød det lørdag fra G. Padmanabhan, der er analytiker i FNs udviklingsorganisation UNDP.

Det er specielt provinserne Orissa og Andhra Pradesh, der vil være mest udsatte, som det var tilfældet i 1999, og det er ifølge AFP herfra, de fleste er blevet evakueret.

Militæret har sendt 1.200 mand til Orissa og 500 til Andhra Pradesh.

»Mandskaberne har medicinsk udstyr, opskæringsudstyr, og livredningsudstyr med sig,« fortalte en af lederne i beredskabet lørdag til AFP.

Beredskabet i området er gået i rødt, men cyklonen har trods sin styrke alligevel ikke fået betegnelsen »supercyklon«, men udenlandske eksperter mener, at de indiske myndigheder har undervurderet »Phailin«. Det amerikanske Typhoon Warning Center vurderer således, at cyklonen kan nå hastigheder på helt op mod 315 kilometer i timen.