Peter Kofod om Brexit-processen: »Jeg tror, at der har været nogle europæere, der har været for optagede af at ydmyge briterne«

Dansk Folkepartis spidskandidat ved kommende Europaparlamentsvalg, Peter Kofod, håber, at briterne får indgået en aftale med EU forud for deres exit. Han mener at se en systemisk modstand overfor briterne og roser premierminister May for sin håndtering af både det britiske parlament og EU-systemet.

EU-landene gav torsdag Theresa May lov til at udskyde Brexit. Dansk Folkepartis Peter Kofod roser Mays håndtering af det britiske parlament og EU-systemet, og mener samtidig, at flere i EU har haft en interesse i at statuere et eksempel med briterne, så andre lande ikke får samme idé. Fold sammen
Læs mere
Foto: LUDOVIC MARIN

EUs stats- og regeringschefer gav ved et EU-topmøde torsdag den britiske premierminister Theresa May lov til at udskyde Brexit. Som et sidste forsøg på at undgå et såkaldt »no deal-Brexit« diskuterede EU-landene torsdag forskellige valgmuligheder for den fremtidige Brexit-plan.

To gange tidligere er premierminister Theresa Mays såkaldte skilsmisseaftale blevet mødt med markant modstand og er begge gange blevet stemt ned. Men når parlamentet igen skal stemme, appellerer Dansk Folkepartis Peter Kofod om, at briterne finder en løsning.

»Det er i alles interesse, at der bliver fundet en ordentlig løsning og indgået en aftale. En aftale vil alt andet lige være bedre for os set med danske briller end et hard-brexit. En aftale vil give mulighed for, at man forhåbentlig stadigvæk vil kunne sende fiskeflåden ind i britisk farvand og vil også kunne betyde, at vi fortsat vil kunne eksportere eksempelvis landbrugsprodukter til Storbritannien. Det er væsentligt for Danmark,« siger han.

I løbet af Brexit-processen er Peter Kofod sikker på, at der har været en interesse fra flere i EU om, at det ikke skulle se for nemt ud at forlade EU-fællesskabet. Der har været en interesse for ikke at ville »friste andre til at gøre som briterne.«

»Jeg tror, at der har været nogle europæere, der har været for optagede af at ydmyge briterne. Når man som Donald Tusk kan finde på at påstå, at der findes et særligt sted i helvede for folk, der måtte anbefale Brexit uden en plan - hvad er det for noget? Det er unødvendige udmeldinger, og det får ikke processen til at glide nemmere. Jeg synes, at det er klart, at der har været en eller anden form for systemisk modstand i Bruxelles,« siger Peter Kofod.

May er en stor politiker

I løbet af Brexit-processen har premierminister Theresa May stået på mål for megen kritik. Men Peter Kofod håber ikke, at det er kritikken, May vil blive husket for fremover. Tværtimod roser han hendes arbejde og håndtering af det britiske parlament såvel som EU-systemet.

»Theresa May er en fantastisk politiker, som jeg har meget respekt for. Sådan som hun både på den ene side skal håndtere EU-systemet og på den anden side skal håndtere et parlament, som engang imellem er på grænsen til det kaotiske, hvilket hun også klarer. Hun er en stor politiker. Jeg synes, at premierministeren har fået alt for lidt kredit for sit ihærdige arbejde i både sit eget parlament og i EU-systemet. Hun er nærmest blevet udskældt, og det, synes jeg, er synd, hvis det er det, der kommer til at stå i historiebøgerne om hende,« siger Peter Kofod.

Han mener desuden, at partiet Labour har »lurepasset sig igennem hele Brexit-processen« og »det dur ikke,« siger han. Derfor er Labours ageren i den kommende afstemning interessant.

»Det bliver spændende at se, hvordan særligt Labour kommer til at forholde sig i næste afstemning, hvis ellers formanden vil tillade en afstemning. Det er kilde til meget interesse, hvad Labour kommer til at foretage sig, og hvilke signaler de vil sende de næste dage,« siger Peter Kofod.

Ifølge ham er det »klart at May ikke har haft noget mandat, fordi Labour ikke har stillet op bag« hende. Det ser han som et problem og fremhæver retsforbeholdsafstemningen i Danmark i 2015 som et godt eksempel.

»I danmark var læreren af retsforbeholdsafstemningen, at partier der havde anbefalet ja, og partier der havde anbefalet nej satte sig sammen og fandt en endelig løsning på, hvilket forhandlingsmandat man skulle udstyre regeringen med. Det må man bare sige ikke er sket i storbritannien,« lyder det fra Kofod.

Peter Kofod påpeger dog, at »læsningen og fortolkningen af Brexit er afgørende.«

»Selvom man kan sige, at der sikkert er nogen europæere rundt omkring, der er blevet påvirkede af, at det har set lidt kaotisk ud i London, så skal man huske, at EU-systemet ikke bliver et bedre system bare fordi, der lige er noget andet, der fanger vores opmærksomhed et øjeblik og ser lidt kaotisk ud,« siger han.