PET: Truslen mod Danmark uændret efter Nice-angreb

Torsdagens angreb i Nice i Frankrig, hvor 84 personer blev dræbt, ændrer ikke på trusselsvurderingen i Danmark, lyder det fra politiets efterretningstjeneste.

PET understreger, at efterretningstjenesten følger udviklingen i den franske ferieby tæt og løbende vurderer, hvilke konsekvenser hændelsen kan have for truslen mod Danmark. / AFP PHOTO / ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Fold sammen
Læs mere
Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT

Det ændrer ikke umiddelbart på truslen mod Danmark, at der torsdag aften fandt et angreb sted mod den franske ferieby Nice.

Sådan lyder vurderingen fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, i kølvandet på angrebet, hvor en lastbil pløjede ind i en menneskemængde og dræbte 84 personer.

»Foreløbigt er vores vurdering, at situationen i Danmark er uændret. Terrortruslen mod Danmark er fortsat alvorlig, og politiet er på den baggrund i forvejen i forhøjet beredskab,« siger PETs chefpolitiinspektør Flemming Drejer i en skriftlig kommentar til Berlingske.

PET understreger, at man følger udviklingen i Nice tæt og løbende vurderer, hvilke konsekvenser hændelsen kan have for truslen mod Danmark.

Truslen mod Danmark »fortsat alvorlig«

Hos Rigspolitiet og i de enkelte politikredse er man i tæt dialog med Politiets Efterretningstjeneste (PET) omkring trusselsniveauet i Danmark efter angrebet i Frankrig torsdag aften, og retter ind efter dessinerne fra efterretningstjenesten.

»Selvfølgelig er vi meget opmærksomme på, hvad der er sket i Frankrig, og vi følger nøje med i, hvordan det udvikler sig,« siger Thomas Kristensen fra Københavns Politis presseafdeling til Berlingske.
Konkret gør politiet det, at man »de næste dage udviser større agtpågivenhed«, fortæller han, uden dog at ville komme nærmere ind på, hvad det betyder.

Tidligere på året udkom PET med sin årlige vurdering af terrortruslen i Danmark, hvoraf truslen netop fremgik som værende »fortsat alvorlig«. I samme vurdering skrev efterretningstjenesten også, hvordan angreb som dem, der ramte Paris i november og Bruxelles i marts, kan finde sted i Danmark, men har ved flere lejligheder fortalt danskerne, at det ikke bør få dem til markant at ændre adfærd.

»PET’s generelle opfordring til danskere er at deltage i begivenheder i det offentlige rum, som de plejer at gøre, og samtidig være opmærksomme. Opmærksomhed handler her om at lægge mærke til, om noget falder ud for normalbilledet, f.eks. en persons adfærd eller ændringer i omgivelserne,« siger Flemming Drejer.

Frankrig ramt af flere angreb

Både Frankrig og Danmark har de seneste år været mål for terror.

I Danmark skød og dræbte terroristen Omar el-Hussein 14. februar sidste år en tilfældig tilskuer ved et arrangement om ytringsfrihed på Krudttønden på Østerbro, og senere samme aften Dan Uzan, der stod vagt foran den jødiske synagoge i København.

Frankrig har de seneste år været ramt af en række store terrorangreb. Det er ikke mere end otte måneder siden, at den franske hovedstad Paris blev ramt af en række eksplosioner, og i alt 130 personer blev dræbt. Det skete om aftenen fredag 13. november.

I januar samme år blev først satiremagasinet Charlie Hebdo ramt, da bevæbnede mænd stormede redaktionslokalerne og skød vildt omkring sig. Her blev 12 personer dræbt, heriblandt fremtrædende satirikere. Et par dage efter ramte et opfølgende angreb et jødisk supermarked i Paris.