Peruviansk bonde sagsøger tysk energikoncern for klimaforandringer

Når gletsjerne smelter i Andesbjergene, må forurenende energiproducenter til lommerne. I hvert fald hvis man spørger den peruviansk bonde Saul Luciano Lliuya, der har fået grønt lys til at sagsøge Tysklands næststørste energikoncern.

Foto: WOLFGANG RATTAY. Saul Luciano Lliuya glæder sig efter mandagens høring i den tyske by Hamm. Den peruvianske bonde har lagt sag an mod energikoncernen RWE, der ifølge Lliuya har del i ansvaret for klimaforandringer i Andesbjergene.
Læs mere
Fold sammen

Indbyggerne i den peruvianske landsby Huaraz kender den lokale bonde Saul Luciano Lliuya som en stædig og hårdnakket mand. Men kun de færreste af landsbyens beboere havde ventet, at den 37- bondemand fra Andesbjergene ville få held med at lægge sag an mod en af en Tysklands største og mest magtfulde energiproducenter.

Derfor var det både en glædelig og uventet overraskelse for Saul Luciano, da en domstol efter en høring i den tyske by Hamm mandag meddelte, at retten godkender hans søgsmål mod energikoncernen RWE.

Ifølge Saul Luciano Lliuya er RWE nemlig som en af verdens førende energivirksomheder både moralsk og juridisk ansvarlig for udledningen af en stor del af den co2, der ifølge den peruvianske aktivist bidrager til de globale klimaforandringer i en grad, der truer livet for indbyggerne i Huaraz.  Huaraz ligger klos op af en gletsjer i Andesbjergene, og beboerne frygter, at klimaforandringerne vil gøre det umuligt at fortsætte deres hidtidige liv i landsbyen.

Set fra den peruvianske bondemands synspunkt bør RWE derfor komme til lommerne og betale omtrent 126.000 kroner for konstruktionen af en dæmning, der kan sikre landsbyen mod følgerne af den globale opvarmning.

Sagsanlægget, der i første omgang blev afvist ved en tysk domstol, er principielt interessant og kan få vidtrækkende juridiske konsekvenser, fordi den tyske energiproducent ikke har placeret miljøbelastende kraftværker i selve Peru.

Hos RWE føler man sig misforstået og henviser til, at det ikke giver mening at holde koncernen ansvarlig, fordi man i de seneste år har investeret milliarder i vedvarende energi i forsøget på at reducere C02-udslip.

Hvorvidt den peruvianske miljøforkæmper i sidste ende vil få lov til at gå videre med sit søgsmål vil blive endeligt afgjort d. 30. november. I mellemtiden kan Saul Luciano Lliuya glæde sig over resultatet af mandagens høring.

»Jeg vil gerne vende hjem til bjergerne med en besked til folk om, at jeg var i stand til at gøre noget for dem«, sagde han ifølge det franske nyhedsbureau til AFP forud for domstolens afgørelse.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland