Peru nægter England havneadgang

På grund af striden om Falklandsøerne og i solidaritet med Argentina har Peru nægtet den britiske flåde adgang til landets havneanløb.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peru har nægtet en fregat fra den britiske flåde adgang til et havneanløb i solidaritet med nabolandet Argentina, som i årevis har strides med Storbritannien om Falklandsøerne. Det skriver AP ifølge boston.com.

Falklandsøerne er britiske, og det har de været, siden den britiske kolonimagt satte sig på øgruppen i 1830'erne.

Det var planen, at fregatten HMS Mentrose skulle besøge flådebasen i Limas havn, El Callao, torsdag. Men mandag meddelte den peruvianske udenrigsminister Rafael Roncagliolo, at besøget var blevet aflyst.

- Denne beslutning er blevet taget i forpligtelse over for den latinamerikanske solidaritet og under hensyn til Argentinas ret i suverænitetsdiskussionen, siger Roncagliolo til det statsejede nyhedsbureau Andina.

Argentinske medier havde kritiseret Peru for i første omgang at give den britiske fregat tilladelse til at sejle ind i havnen, og siden besluttede man altså alligevel at nægte briterne adgang.

Det er næsten 30 år siden, Argentina og Storbritannien kæmpede et bittert slag om de små øer i Falklandskrigen. Argentina invaderede kortvarigt øerne i 1982, men blev slået hårdt tilbage af den britiske flåde i en kort og for Argentinas vedkommende ydmygende krig.

Den britiske ambassade i Lima fortæller, at besøget blot var et kort rutinebesøg.

- Skibsvisit er en suveræn beslutning for den enkelte stat, men vi beklager, at Peru har tilbagekaldt dets tidligere beslutning om dette besøg, udtaler ambassaden.

- Den britiske regering forbliver forpligtet til indbyggerne på Falklandsøerne og deres ret til selvbestemmelse. Denne holdning vil ikke ændre sig.

Argentina har forsøgt at lægge diplomatisk og økonomisk pres på Storbritannien, for at landet i forbindelse med 30-årsdagen for krigen skal overgive suveræniteten over øerne til Argentina.