Perler for vildsvin

Fra en krig, hvor fanger nakkeskydes og civile dør i gasangreb og selvmordsaktioner, var det netop nyheden om en flok irakiske vildsvin, der blev for meget.

Foto: Claus Bigum
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dommen faldt hurtigt og hårdt. Det måtte være fake news.

En flok vildsvin, der angiveligt dræbte tre af Islamisk Stats jihadister syd for den irakiske by Kirkuk, har fået opmærksomhed verden over. Velsagtens meget større opmærksomhed end mange af ofrene i krigen i Irak og Syrien har fået, både før og efter vildsvinene gik amok.

Selv i en region, hvor de mest utrolige ting sker dagligt, lød historien om flokken af vildsvin for god til at være sand. Tre »hellige krigere« dræbt af urene dyr. Tre jihadister, der nu næppe vil få adgang til paradis og 72 sortøjede jomfruer. Tre terrorister, der led en uhellig og ydmygende død. Det måtte være »fake news«, billig irakisk krigspropaganda eller en misforståelse, hvor vildsvinene var blevet forvekslet med det amerikanske A-10 Thunderbolt-kampfly, der går under navnet vortesvin (warthog).

Læs den oprindelige vildsvine-historie, om de tre døde jihadister her.

Historien om vildsvinenes angreb på tre IS-jihadister blev først offentliggjort af det irakiske medie al-Sumaria. Irakiske medier er, med undtagelser, ikke kendte for dybdeborende journalistik. Landets medier har tilmed en hang til at vinkle artikler til fordel for det mindretal, den milits eller det politiske parti, de holder med. Og tre IS-jihadister, der dræbes af vildsvin, kunne sagtens falde i kategorien for propaganda mod Islamisk Stat.

Lad os derfor først se på, om der overhovedet findes vildsvin i det nævnte område.

Det gør der. Masser endda. Så mange, at al-Sumaria tidligere har skrevet en artikel om, at antallet af vildsvin omkring Hawija er begyndt at udgøre et reelt problem. I en artikel udtaler Muhammed al-Obaidi fra det lokale råd, at vildsvinene ikke kun er en trussel mod områdets afgrøder, men også mod kvinder og børn.

Men er vildsvin virkelig så farlige?

Ja, det er de såmænd. Faktisk skriver Shark Foundation, der blev oprettet i 1997 i St. Gallen i Schweiz, at der er seks gange så stor sandsynlighed for at blive dræbt af et vildsvin i USA og Canada alene end at blive dræbt af en haj i alle verdens farvande.

En simpel Google-søgning på vildsvin og angreb viser, at mange af angrebene har kostet menneskeliv – som f.eks. Jürgen, en 72-årig tysk jæger, der blev angrebet af et enkelt vildsvin uden for Berlin i 2008 og herefter blødte til døde. Eller den 50-årige indiske mand Keelath Abdul Salam fra Calicut i det sydlige Indien, der mistede livet i et angreb i marts 2015. Et angreb, som også sårede ni andre. De mere grafiske dele af Google-søgningen henviser også til LiveLeak og en videooptagelse af en meget blodig episode, hvor to pakistanske mænd angribes af et enkelt gigantisk vildsvin. Den ene mand dør, og den anden får bidt hele sin ene arm af. Episoden fandt sted i Khanewal i Pakistan.

Hundreder, hvis ikke tusindvis, af andre episoder om mødet mellem mennesker og vildsvin omtales på internettet. I de fleste tilfælde går det, som det gik med amerikanske Chris Morris, der blev angrebet af et vildsvin i 2014 under en egernjagt. Han slap med skrækken og enkelte skader.

Til naturmagasinet Game & Fish fortæller Chris Morris om dagen, hvor han pludselig blev tvunget til at glemme alt om egern og i stedet kæmpe for sit liv.

»Jeg lå på ryggen, og vildsvinet stod mellem mine ben. Jeg sparkede og forsøgte at holde det væk fra mine lår. Det punkterede mit højre knæ,« siger han til magasinet.

Var det på en lignende måde, de tre IS-jihadister mistede livet i området syd for Kirkuk? Med tunge vildsvin over sig og bid i ben og overkrop?

Det var det ifølge Azaz Jalal, vicechef for den kurdiske efterretningstjeneste i Kirkuk. Han bekræfter al-Sumarias artikel og forklarer til Berlingske, at nogle af de irakere, der siden er flygtet fra det samme område, bekræfter historien.

Han fortæller også, at Islamisk Stat siden hændelsen har indledt en massiv jagt mod hele områdets vildsvin. Tidligere har Islamisk Stats jihadister generelt afholdt sig fra at dræbe vildsvin, selv om de anses for urene dyr i islam. Men ikke efter den seneste episode.
En navngiven lokal irakisk sheik fortæller nøjagtig samme historie til det britiske dagblad The Times. Først blev tre IS-jihadister dræbt af vildsvin, og så gik IS amok på alle vildsvin i hele området. De hævner sig.

Berlingske red ikke på ryggen af de irakiske vildsvin og var ikke hos terrororganisationen IS, da hændelsen fandt sted. Derfor er en detaljeret beskrivelse af forløbet ikke mulig. Men fakta er, at der er masser af vildsvin i området, at der ikke på noget tidspunkt er blevet nævnt vortesvin, men derimod vildsvin, af irakiske medier eller kilder, og at flere irakiske kilder, uafhængigt af hinanden, fortæller nøjagtig samme beretning.

De tre IS-jihadister døde, og de blev ikke ramt af et amerikansk »vortesvinskampfly«.

Selv irakerne kender forskellen på kampfly og vildsvin.

Allan Sørensen er Berlingskes korrespondent i Mellemøsten