Pentagon vil skære markant i forsvarsbudgettet

Et spareforslag fra den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, vil gøre USAs hær til den mindste siden Anden Verdenskrig, hvis planen effektueres.

Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, har afsløret planer om at skære markant i størrelsen på den amerikanske hær. Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE THEILER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Den amerikanske forsvarsminister, Chuck Hagel, har afsløret planer om at skære markant i størrelsen på den amerikanske hær.

Får forsvarsministeren sin vilje, bliver antallet af aktive soldater skåret fra de nuværende 520.000 til et sted mellem 440.000 og 450.000 aktive tropper. Derudover skal flere fly fra koldkrigstiden også tages ud af brug.

Forslaget kræver endnu godkendelse fra den amerikanske kongres, men hvis det går i gennem, vil den amerikanske hær være den mindste siden begyndelsen af Anden Verdenskrig, hvor landet havde 267.000 aktive tropper.

Planerne blev fremlagt mandag i Pentagon, og ifølge Chuck Hagel skyldes den foreslåede nedskæring de to omkostelige krige i Irak og Afghanistan.

»Efter de to krige har vi hverken behov for eller råd til at føre lange og stabiliserende operationer i udlandet,« siger Chuck Hagel ifølge BBC News.

Chuck Hagels plan er strikket sammen for at tage hensyn til USAs offentlige nedskæringer samt præsident Barack Obamas løfte om at afslutte landkrigene i Irak og Afghanistan.

Ifølge New York Times kan det omkostningsreducerende forslag nemt forårsage ballade blandt politikerne i Washington, som er i færd med at geare op til novembers midtvejsvalg. En unavngiven embedsmand siger dog til avisen, at spareplanen giver god mening.

»På trods af nedskæringerne vil det amerikanske militær stadig være i stand til at besejre enhver modstander. Dog er hæren for lille til at deltage i dyre udenlandske operationer,« siger embedsmanden.