Pentagon omfordeler 3,6 milliarder dollar til Trump grænsemur

Pentagon frigiver 3,6 milliarder dollar til Trumps mur. Det betyder, at 127 andre militære projekter må vente.

Pentagon har frigivet 3,6 milliarder fra forsvarsbudgettet til at bygge 280 kilometer af præsident Donald Trumps grænsemur mod Mexico. (Arkivfoto) Agustin Paullier/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, frigiver 3,6 milliarder dollar fra forsvarsbudgettet til præsident Donald Trumps grænsemur mod Mexico.

Det svarer til knap 25 milliarder kroner.

Således har forsvarsminister Mike Esper godkendt omfordelingen af midler fra 127 andre militære projekter både i og uden for USA til dele af grænsemuren.

Det oplyser talsmand for Pentagon Jonathan Hoffmann ifølge nyhedsbureauet AFP.

Pengene skal gå til i alt 11 projekter langs grænsen mod Mexico.

Ifølge økonomichef i Pentagon Elaine McCusker skal de 3,6 milliarder dollar blandt andet bruges på at bygge omkring 280 kilometer af grænsemuren.

Efter planen går byggearbejderne i gang om 135 dage, hvilket vil sige den 16. januar 2020.

Demokraternes mindretalsleder i Senatet, Chuck Schumer, kalder omfordelingen af pengene for »et slag i ansigtet for medlemmerne af de væbnede styrker«.

»Det er et slag i ansigtet for de, der tjener vores land, at præsident Trump er villig til at kannibalisere allerede tildelt militær finansiering for at styrke sit eget ego og for en mur, som han lovede, at Mexico ville betale,« siger han ifølge nyhedsbureauet AP.

Højst usædvanligt erklærede Donald Trump i februar en national nødretstilstand i USA. Det gjorde han for at kunne frigøre penge til at bygge den mur mod Mexico, han havde lovet sine vælgere under præsidentvalgkampen, men som Kongressen ikke ville finansiere.

Trumps krav om finansiering af muren medførte blandt andet den længste nedlukning af dele af statsapparatet i amerikansk historie.

I slutningen af maj blokerede en dommer i Californien for Trumps planer om at bygge dele af grænsemuren med midler skaffet via den nationale nødretstilstand.

Dommeren blokerede dermed for planerne om at omfordele midler, der var afsat til militære formål.

Blokeringen ved distriktsdomstolen blev begrundet med, at Kongressen ikke havde godkendt omfordelingen af pengene.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Men i slutningen af juli omstødte USA's Højesteret beslutningen fra domstolen i Californien og gav grønt lys til Trumps planer.

/ritzau/