Pentagon: Kina vil åbne militærbaser verden over – og har interesse i Grønland

I en ny rapport fra det amerikanske forsvarsministerium lyder det, at Kina planlægger at åbne militærbaser i Mellemøsten, Sydøstasien, den vestlige stillehavsregion og Arktis.

Kina kan have interesse i at sende ubåde ud i Det Arktiske Hav ud for Grønland, advarer det amerikanske forsvarsministerium i en ny rapport. Kina vil nemlig åbne militærbaser verden over. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHINA STRINGER NETWORK

Kina planlægger at udstationere soldater til nye militærbaser verden over.

Sådan lyder det i en ny årlig rapport fra Pentagon, skriver The Guardian. I takt med at Kinas globale infrastrukturprojekt Belt and Road Initiative bliver til virkelighed, vil Kina nemlig udstationere tropper, der kan beskytte arbejdet.

Det har længe været frygtet af ledere og efterretningstjenester i Vesten, at Kinas infrastrukturprojekt – som går ud på at forbinde Kina med Afrika og Europa – også rummer en sikkerhedspolitisk ambition om at udvide landets militære indflydelse i verden.

Ifølge Pentagon kan Kina særligt have en interesse i den arktiske region, hvor kineserne allerede er mere tydeligt til stede, end de tidligere har været.

Rapporten nævner blandt andet, at Danmark tidligere har udtrykt bekymring for Kinas interesse i Grønland. Ifølge rapporten har Kina blandt andet anmodet om at etablere en forsknings- og satellitstation i Grønland, at renovere lufthavne og at investere i miner. Hvis kineserne får lov til det, skriver Pentagon, kan det også bane vej for en mulig militær tilstedeværelse.

»Civil forskning kan støtte en styrket kinesisk militær tilstedeværelse i det arktiske hav, hvilket blandt andet kan involvere en udstationering af ubåde i regionen for at afskrække fra atomangreb,« står der ifølge The Guardian i rapporten.

Kina har tidligere bygget militærbaser på omstridte øer i Det Sydkinesiske Hav og har på nuværende tidspunkt én oversøisk militærbase i Djibouti, men ifølge rapporten planlægger kineserne muligvis også at åbne militærbaser i Pakistan og flere andre lande, som er venligt indstillede over for kineserne.

Pentagon vurderer i øvrigt, at Kina kan have interesse i at åbne militærbaser fra Mellemøsten til Sydøstasien og den vestlige stillehavsregion.

I fjor var der tale om muligheden for at åbne en kinesisk base i det nordvestlige Afghanistan, og det er også tidligere kommet frem, at Kina uofficielt har soldater udstationeret i Tadsjikistan, skriver The Guardian.