Pentagon forbindes til torturcentre i Irak

Den tidligere amerikanske topgeneral David Petraeus og veteran fra »beskidt krig« i Mellemamerika er under anklage for stå bag enheder, der udførte tortur under krigen i Irak.

Anklagerne om tortur, der rejses af såvel irakiske som amerikanske vidner, implicerer for første gang amerikanske toprådgivere i brud på menneskerettighederne. Foto: Chris Helgren/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Pentagon sendte amerikansk krigsveteran fra de såkaldte »beskidte krige« i Centralamerika ind for at overvåge sekteriske politikommandoer og oprette hemmelige torturcentre for at få informationer fra oprørere.

Vidner fortæller til Guardian og BBC, hvordan disse enheder gennemførte nogle af de værste torturovergreb under den amerikanske besættelse af Irak, herunder at hænge folk op i benene, binde deres arme over hovedet og give dem elektriske stød på deres kønsdele.

Kaptajn James Steele, en specialist i at bekæmpe oprørere, var fra 1984 til 1986 under borgerkrigen i El Salvador leder af gruppen US Milgroup under de amerikanske specialstyrker, som rådgav styrker i El Salvadors militær, der udviklede et frygtsom internationalt ry for sine dødspatruljer.

58 år gammel blev den ellers pensionerede James Steele udnævnt af den amerikanske forsvarsminister Donald Rumsfeld til at hjælpe med at organisere paramilitære i Irak et forsøg på kvæle et svært håndterligt sunni-oprør.

En anden specialrådgiver, kaptajn James H. Coffman, arbejdede side om side med James Steele i afhøringscentrene.

Coffman rapporterede direkte til general David Petraeus, der blev sendt til Irak i juni 2004 for at organisere og træne nye irakiske sikkerhedsstyrker. James Steele, der var i Irak fra 2003 til 2005, rapporterede direkte til Rumsfeld.

Irakiske og amerikanske anklager

Anklagerne om tortur, der rejses af såvel irakiske som amerikanske vidner, implicerer for første gang amerikanske toprådgivere i brud på menneskerettighederne. I skandalesagen om overgrebene i fængslet Abu Ghraib formåede amerikanske politikere og den militære topledelse at få isoleret sagen til at omhandle nogle enkelte vildfarende amerikanske fangevogtere, der handlede på egen hånd. Med de nye anklager om torturcentre er det første gang, at Petraeus – der blev tvunget til at træde tilbage som CIA-direktør i november efter sexanklager – sættes i forbindelse med torturovergreb via en rådgiver.

Coffmann har sagt i et interview med den amerikanske militæravis US »Stars and Stripes«, at han var Petraeus’ »øjne og ører på jorden« i Irak.

»De arbejdede sammen hånd i hånd,« siger den irakiske general Muntadher al-Samari, som arbejdede med Steele og Coffman i et helt år, mens kommandoenhederne blev sat op. »Jeg så dem aldrig adskilt fra hinanden de 40 til 50 gange, jeg så dem i afhøringscentrene. De vidste alt om, hvad der foregik dér ... torturen, den mest frygtelige slags tortur.«

Lignende historier

Al-Samari fortæller videre til Guardian, at hvert afhøringscenter blev oprettet med en efterretningsofficer og otte forhørsledere.

»Denne komité ville benytte sig af alle for-mer for tortur såsom at bruge strøm eller at hænge fangen med hovedet nedad, trække deres negle af, slå dem på deres følsomme dele.«

Guardian og BBC har også talt med andre vidner, der fortæller lignende historier. Der er ingen beviser på, at Steele og Coffman personligt torturerede fanger, kun at de nogle gange var tilstede i afhøringscentre, hvor torturen fandt sted.