Pengene strømmer ind i den amerikanske valgkamp

Efter primærvalget natten til onsdag samles kræfterne blandt Republikanerne om de sidste delstater. Øjnene er i første omgang stift rettet mod Indiana.

Efter primærvalget natten til onsdag samles kræfterne blandt Republikanerne om de sidste delstater. Øjnene er i første omgang stift rettet mod Indiana. (REUTERS/Brendan McDermid) Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

For godt en uge siden var de fleste republikanere ikke synderligt optagetdeaf valget 3. maj i Indiana. Men efter at to af partiets kandidater, Texas-senatoren Ted Cruz og Ohios guvernør, John Kasich, har indgået et valgteknisk samarbejde i blandt andet denne delstat for at få bremset Republikanernes tredje kandidat, Donald Trump, er Indiana på alles læber.

Pludselig er statens 57 delegerede blevet interessante. Hvis valgsamarbejdet kan forhindre Trump i at få flertallet i delstaten, er chancen for at bremse ham ved partikonventet i juli betydeligt større. For det vil betyde, at hans chancer for at nå de 1.237 delegerede, som er nødvendige for at vinde flertallet, er blevet mindre.

Der er for længst gået matematik i den amerikanske valgkamp. Især hos Republikanerne diskuterer man konstant tal til stor irritation for en del vælgere. Også fordi dette valg i modsætning til en række af de foregående har sat fokus på et valgsystem, der ikke alene er kompliceret og uoverskueligt, men også af nogle af de nye vælgere opfattes som uretfærdigt. For det sker, at den kandidat, der opnår flertal, ikke kan være sikker på at få alle delegerede eller bare så mange, som vedkommende burde få ud fra normal tallogik.

Trump kalder modstandere patetiske

Samtidig strømmer pengene ind i Indiana. Ifølge The Wall Street Journal har Trumps kampagne brugt næste 800.000 dollar på TV- og radioreklamer i delstaten. To anti-Trump-»fonde« – de såkaldte PACs – har brugt næsten det samme, og en pro-Cruz PAC har anvendt godt 900.000 dollar i staten blandt andet til at stække Kasichs chancer. Men det var før, at den nye aftale mellem de to politikere kom i stand.

Donald Trump sagde i går i forbindelse med Cruz-Kasich aftalen, at det var tydeligt, at det var desperation, der drev de to personer.

»Det viser, hvor svage de to er, og det viser, hvor patetiske de er. De to personer, som begge har været politikere i mange år, forsøger at slå mig, og de er stadig langt bagefter,« sagde Trump hånligt til en række tilhørere i staten Rhode Island.

Trump gjorde også grin med Kasichs måde at spise på, fordi Ohio-guvernøren nogle timer forinden blev »fanget« af journalister, mens han spiste sin morgenmad. Den hast, han måtte spise med, fordi han havde travlt, fik Trump til at lave et af sine berømte stunts.

»Jeg har aldrig set et menneske spise så ækelt som Kasich. Han skovlede maden ind. Ækelt,« sagde Trump til stor jubel for sine tilhørere. I det hele taget er valgkampen gennem de seneste måneder blevet mere og mere personlig anført af Trump. Men efterhånden er det godt fulgt op af især Ted Cruz, mens Kasich stadig forsøger at holde et vist niveau.

Hans problem er, at hans »pænhed« ikke giver minutter på TV, så derfor bliver han ofte glemt i valgkampen.

Snart bliver det Clintons tur

Hos Demokraterne står Hillary Clinton til at få en række sejre i den kommende tid, selv om hendes modstander i partiet, Bernie Sanders, stadig kan vise sig at overraske. Men de færreste er i tvivl om, at Hillary Clinton vil vinde den endelige nominering ved partiets konvent i juli, hvorefter hun skal kæmpe mod Republikanernes kandidat, som kan blive Trump.

»Vi er slet ikke begyndt at koncentrere os om Hillary Clinton endnu. Men når det sker, så vil der ske ting og sager,« lovede en af Trumps talskvinder i går på den amerikanske TV-station CNN.

Årsagen er, at Trump ikke i nogen meningsmåling ser ud til at kunne slå Clinton i det endelige slag, og det piner Trump, fordi det bliver brugt imod ham i den republikanske valgkamp. Her er det pudsigt nok partiets outsider, Kasich, der som den eneste kan slå Hillary Clinton.