Penge for sprogskoler betaler for ejerens luksusliv

Paradise Papers: Svenske Bertil Hult blev en af verdens rigeste på at sælge sprogrejser til børn og unge

Da Julies forældre betalte næsten 15.000 kroner for at sende datteren på sprogskole i München i 10 dage med det danske firma EF Education First, lagde de ikke mærke til det, der stod med småt nederst på fakturaen. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL DALDER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da Julies forældre betalte næsten 15.000 kroner for at sende datteren på sprogskole i München i 10 dage med det danske firma EF Education First, lagde de ikke mærke til det, der stod med småt nederst på fakturaen, skriver Politiken mandag.

Havde de set det, og havde de vidst, hvad det betød, havde de ikke købt rejsen hos det firma, siger Julies far til avisen.

De små typer røber, at Julies forældre ikke betalte pengene til et dansk firma i Vester Farimagsgade i København, sådan som de troede. Deres penge havnede i Schweiz i et selskab ved navn EF International Language Schools Ltd. Og der forsvandt de i et mørkt hul.

Selskabet i Schweiz er totalt anonymt. Myndighederne ved end ikke, hvem der ejer det, forklarer en medarbejder hos selskabsregistret i kantonen Luzern, hvor selskabet har adresse. Offentligt tilgængelige regnskaber findes ikke, tilføjer hun på Politikens spørgsmål .

Men vi kan se, at pengene fra Julies forældre og mange, mange tusind andre verden over dukker op igen i skattelyselskaber. De sikrer manden bag sprogrejserne, svenskeren Bertil Hult, og hans familie et liv i luksus.

Det afslører millioner af dokumenter, der er lækket til Süddeutsche Zeitung og via den internationale organisation for undersøgende journalister ICIJ delt med Politiken og 94 andre medier verden over.

Der er tale om seriøs luksus: privat jetfly, fantastisk lystyacht og omgang med de kendte og kongelige. Bertil Hult bruger så mange penge på at pleje sine tætte forbindelser til det svenske kongehus, at anklagemyndigheden for nogle år siden undersøgte, om der var tale om kriminel bestikkelse af de kongelige.

Bertil Hult, 76, har siden 1965 opbygget EF-imperiet, som i dag har 46.500 ansatte i 116 lande. Hovedforretningen består i at sende børn og unge på sprogskoler i andre lande og på langvarige udlandsophold som et år på high school i USA samt formidling af au pair-jobs.

Bertil Hult har ikke ønsket at tale med Politiken i forbindelse med denne artikel, men fra nogle af de sjældne interviews i svenske medier kender vi to af de principper, som Bertil Hult driver sin forretning efter: Så hemmeligt som muligt. Så lidt skat som muligt.

»Vi ser ingen fordel ved at fortælle om vores struktur, hvor meget vi sælger, og hvad vi tjener. Vi kan ikke se, at det kan gavne os på nogen måde«, sagde han i 2006 til svensk tv.

»Det er vores pligt at holde skatten så lav som muligt«, sagde Bertil Hult i et interview med erhvervsmagasinet Veckans Affärer tilbage i 1999.