Pence skal sikre, at Trump fører sit partis politik

Nu gælder det for USAs 45. præsident om at få de rigtige personer på plads og få pudset politikken af.

Vicepræsident Mike Pence bliver manden, der skal sikre, at Donald Trump nu også gennemfører republikansk politik. Foto: Mandel Ngan/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den valgte vicepræsident, Mike Pence, er begyndt at få den magt, som Det Republikanske Parti havde håbet på, at han ville få. Pence blev i går udnævnt til formand for det overgangs­team, der skal forberede den nye administration efter 20. januar, hvor præsident Barack Obama afløses af Donald Trump i Det Hvide Hus.

Mike Pence skal – ifølge kilder i Det Republikanske Parti – sikre, at Donald Trump gennemfører republikansk politik, og at der i øvrigt etableres et gode samarbejde mellem Det Hvide Hus og Kongressen, hvor Republikanerne sidder på magten i begge kamre.

»Vi vil nu se en række ændringer i Trumps politik. Den skal skæres til efter republikanske kerneværdier. Meget at det, Trump har sagt i valgkampen, er ikke republikansk politik. Vi skal tilbage på sporet – også for at få beroliget de republikanere i Kongressen, som ikke er Trump-fans,« siger en republikansk kilde.

New Jerseys guvernør, Chris Christie, er ude. Han var formand for overgangsteamet indtil i går, hvor han blev fjernet og placeret i en mindre rolle under Mike Pence som viceformand. Den ene forklaring er, at man ikke vil have Christie i en prominent rolle, fordi han har en sag hængende over hovedet i sin hjemstat. Her er nogle af hans nærmeste medarbejdere netop blevet fundet skyldige i samtlige anklager om, at de beordrede et fingeret vejarbejde på den mest trafikerede bro mellem New Jersey og Manhattan for at skade en politisk modstander, der var borgmester i byen, hvor broen ligger.

Der er ikke afgørende beviser for, at Chris Christie kendte til sagen, men det er sandsynligt, at sagen vil fortsætte. Dette kan betyde, at han ikke vil kunne blive godkendt i Kongressen i den drømmestilling, han havde sat næsen op efter – justitsministerposten.

Chris Christis folk benægter selvfølgelig denne udlægning og siger til amerikanske medier, at det tværtimod forholder sig omvendt, og at Christie nu træder et skridt tilbage, fordi han skal være justitsminister.

De forklaringer giver et godt billede af det, der kommer til at ske – rygter om hvem der skal have hvilke poster krydret med interne magtkampe og udrensninger og udnævnelser blandt de folk, der nu støtter Trump efter valget.

Den konservative og dybt religiøse Mike Pence er dog sat i spidsen for overgangsholdet, fordi Det Republikanske Parti nu for alvor vil finslibe Donald Trumps vilde politiske planer og gøre dem mere mainstream republikansk. Selvfølgelig i respekt for, at Donald Trump vil have ændret det politiske system i Washington på afgørende vis. »Tørlægge sumpen«, som Trump selv kalder det med en dobbelttydning, fordi Washington er grundlagt på en sump, og fordi Donald Trump netop er blevet valgt, fordi han lovede at rydde op i bureaukratiet og ineffektiviteten i den amerikanske hovedstad.

Dele af Obama-care kan overleve

De første tegn på, at Trump-holdet er ved at ændre den grundlæggende politiske linje fra valgkampen kom i går.

Donald Trump har under valgkampen lovet at fjerne den sygesikringsreform, som Barack Obama fik gennemført. Nu forlyder det så, at dele af Obama-care skal bevares, og at der skal bygges videre på den, så alle kan få en sygeforsikring, uanset hvad de fejler.

På to områder har Trump ændret mening efter sit møde med Obama. Han antyder nu, at han vil bevare kravet til forsikringsselskaberne om, at de ikke kan sige nej til at forsikre amerikanere, der har kroniske sygdomme. Og forældrene skal også kunne bevare retten til at have børn forsikret på samme police, indtil børnene er i midten af 20erne.

Denne væsentlige politiske vending er central for at forstå, at der vil komme flere af den slags udmeldinger alt sammen med det formål at få sat nogle realistiske rammer for alt det, Donald Trump sagde under valgkampen og frem for alt at få en republikansk dagsorden gennemført, så forslagene også kan gå igennem Kongressen.

Det store udestående er, hvem der får den magtfulde position som stabschef i Det Hvide Hus. To personer er i spil: Formanden for det republikanske parti, Reince Priebus, som siges at have været en stor støtte for Trump efter en tumultagtig start, hvor Priebus ikke var synderlig begejstret for Donald Trump.

Eller en, som amerikanerne frygter mere end noget andet: højrefløjsmediet Breitbars chef, Stephen Bannon. Han har om nogen fremmet racistiske dagsordener i sit medie og har givet plads til adskillige konspirationsteorier.

Flere medier peger dog på, at Donald Trumps børn og svigersøn har et stort ord at skulle have sagt, og de er ikke begejstret hverken for hverken Bannon eller Christie. Og netop dette kan være årsagen til, at Christie er fjernet som formand, og at Bannon får en helt anden post.