Pegida-stifter kort efter Berlin-angreb: Gerningsmanden er tuneser

Mens politiet mandag aften hævdede, at den hovedmistænkte bag angrebet i Berlin var en 23-årig pakistansk asylansøger, tweetede Pegidas stifter, at en tuneser stod bag. Det er nu også politiets teori.

»Gerningsmanden er tunesisk muslim,« skrev Pegida-stifteren Lutz Bachmann allerede to timer efter angrebet. Fold sammen
Læs mere
Foto: TOBIAS SCHWARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kendte politiet allerede få timer efter angrebet til den formodede gerningsmands tunesiske baggrund?

Det hævder stifteren af den islamkritiske bevægelse Pegida, Lutz Bachmann.

Blot to timer efter angrebet i Berlin mandag aften, hvor 12 personer blev dræbt og 48 såret, udsendte Pegida-stifteren et tweet, hvori han skrev, at gerningsmanden er tuneser. Det skriver det tyske medie RP Online.

»Gerningsmanden er tunesisk muslim,« konstaterede Bachmann, der i sit tweet også hævdede at oplysningen var blevet lækket fra politiet.

Politiet afviser spekulationer

Pegida-stifterens tweet druknede mandag i de mange andre historier fra angrebet, for på samme tidspunkt, som tweetet kom, var det en 23-årig pakistaner, der var i politiets søgelys.

Politiet oplyste netop omkring kl. 22 mandag, at man havde anholdt den - på det tidspunkt - formodede gerningsmand, en pakistansk asylansøger.

Ham måtte politiet dog tirsdag løslade, fordi ingen tekniske beviser kunne koble ham til lastbilen.

Senere tirsdag offentliggjorde man i stedet, at den nye mistænkte bag angrebet var en tuneser.

Flere tyske medier spørger derfor nu sig selv, om Pegida-stifteren har kilder internt i politiet, som har lækket oplysningen, og om politiet allerede mandag aften var klar over, at man havde fat i den forkerte mand. Men det afviser tysk politi.

»Vi kan med 100 procents sikkerhed sige, at vi mandag ikke havde noget fingerpeg om, at tuneseren skulle være mistænkt,« siger polititalsmand Winfrid Wenzel som reaktion ifølge Die Welt.

Politi: ID-papirerne var afgørende

Politiet holder fast i, at det først var ved fundet af papirer med den 24-årige tunesers personoplysninger, at man rettede mistanken ind på manden. Siden har man angiveligt også fundet mandens fingeraftryk på lastbilens dør.

At lastbilen først blev undersøgt tirsdag var ifølge politiet fordi, lastbilen først skulle flyttes til en lukket hal for at sikre sporene.

Foto: HANDOUT.

Anis Amri blev officielt efterlyst  onsdag over middag. Myndighederne har udlovet en dusør på 100.000 euro - omkring 743.000 kroner - for oplysninger, der kan føre til en pågribelse af den eftersøgte.