Pegida-stifter er kommet i terroristernes sigtekorn

Lutz Bachmann kræver nultolerance over for kriminelle flygtninge. Selv har stifteren af Pegida, som samler titusinder i protest mod en påstået »islamisering« af Tyskland, fået flere chancer end de fleste.

Manden bag de til tider islamfjendtlige Pegida-demonstrationer, som samler et stigende antal tyskere, Lutz Bachmann, er ikke blot uddannet kok, fotograf og tidligere straffet. Han er efter alt at dømme også havnet på en islamistisk dødsliste. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Ifølge sine tilhængere på gaden i Dresden er han en modig mand, der uge efter uge siger de forbudte sandheder om »islamiseringen« af Tyskland, som de elitære tyske politikere og deres skødehunde i pressen fortier. Ifølge sine mange kritikere er han en demagog, en »rottefænger« og en hykler.

Den 41-årige Lutz Bachmann er opfinderen af de til tider islamfjendtlige Pegida-demonstrationer, der hver mandag samler stadig flere mennesker i Dresden. Dog ikke i mandags, hvor Pegida måtte aflyse ugens march, da politiet informerede bevægelsen om, at terrorister tilsyneladende planlægger at dræbe en Pegida-organisator.

Målet var angiveligt Lutz Bachmann.

Den uddannede kok og senere fotograf grundlagde Pegida i oktober på Facebook – efter eget udsagn udløst af en demonstration i Dresden til fordel for våbenleverancer til det forbudte kurdiske arbejderparti PKK, der kæmper imod terrorbevægelsen Islamisk Stat. Hans initiativ med det selv efter tyske forhold altmodisch klingende navn »Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes« – Patriotiske Europæere mod Islamisering af Aftenlandet (en ældre betegnelse for Vesteuropa, red.) – fangede en stemning på internettet og især i Dresden.

Her i det tidligere DDR trives en særlig nationalistisk konservatisme og en anti-establishment tradition, hvor forholdet til de folkevalgte politikere ofte italesættes som »os hernede« mod »dem deroppe«.

Når den lokale CDUer Uwe Becker taler om »rottefængere«, og kansler Angela Merkel advarer mod mennesker med »had« i hjerterne, fletter Lutz Bachmann det ind i sin næste tale: Hør hvad de siger om os. De fleste demonstranter ser sig selv som borgere fra midten af det tyske samfund og forarges over at få med »nazikøllen«, som Bachmann har kaldt det.

Paradoksal nultolerance

Blandt Pegidas krav er »nultolerance« over for kriminelle flygtninge og hurtig udsendelse af dømte.

At netop Lutz Bachmann kræver nultolerance virker paradoksalt på nogen. Han har en længere kriminel karriere bag sig.

I 1990erne fungerede Lutz Bachmann ifølge Bild Zeitung som tyv for prostitutionsmiljøet i Dresden. Han blev sigtet for 16 tilfælde af særligt alvorligt tyveri. Mens han var fri mod kaution flygtede han til Sydafrika, hvor han levede under falsk navn. I 2000 opdagede udlændingemyndighederne, at hans visum var udløbet, og han stod foran udvisning. Ifølge sin egen forklaring rejste han selv tilbage til Tyskland og meldte sig. Han kom ud af fængslet før tid efter god opførsel. I 2008 blev han dog taget med 40 gram og senere med 54 gram kokain. Han fik en betinget dom.

»Det var alt sammen meget dumt af mig. Jeg ved så også i dag, hvordan det er på bunden, og at jeg aldrig vil derned igen,« har han forklaret til tabloidavisen Bild.

 

Lutz Bachmann kom i mere positivt lys, da han for et år siden fik en orden for sit arbejde under en stor oversvømmelse. I marts skal han dog for en dommer igen. Det handler om underhold til sin søn, som han anklages for ikke at have betalt.

Sammenblanding af islam og islamisme

Ifølge journalisten Ulrich Wolf fra den lokale Sächsische Zeitung tilhører Bachmann og fem øvrige medgrundlæggere af Pegida Dresdens sports- og festmiljø. Til gruppen hører også den 36-årige Kathrin Oertel, der er Pegidas talsmand. De er ishockeyfans og regelmæssige gæster på byens diskoteker og en gang imellem på Dresdens ældste stripbar, »Klax«, skriver han.

 

Kathrin Oertel var søndag aften den første Pegida-repræsentant i ét af Tysklands store TV-talkshows. Hidtil havde organisationen brokket sig over at blive misforstået, men afvist at stille op. Demonstranterne råber regelmæssigt »Lügenpresse« om de tyske medier. Løgnepresse. Adspurgt om Lutz Bachmanns fortid sagde Kathrin Oertel, at alle laver fejl. Det er ubestrideligt. Heldigvis for Lutz Bachmann blev han ikke mødt med sin egen nultolerance.

Ifølge Pegida er mordtruslen en bekræftelse på deres advarsler mod »islamisme og islamisering«. Ligesom terrorangrebet i Paris var det. Pegidas kritikere påpeger, at alle jo er imod islamisme. Pegida-demonstrationerne blander derimod bevidst islamisme og islam sammen, siger de. Selve begrebet »islamisering« er så bøjeligt, at det på samme tid kan forklares som vendt mod islamisme og forstås som vendt mod islam.

Lutz Bachmann siger, at Pegida ikke er højreorienteret og ikke er vendt mod islam. Han er ikke fremmedfjendsk og har flere muslimske venner, siger han. At der marcherer kendte højreekstremister og racister med erkender og beklager han.

Pegida vil marchere igen i Dresden næste mandag. Politiet arbejder på højtryk for at skabe et sikkerhedskoncept, der kan sikre Lutz Bachmann mod truslen fra terroristerne. I mellemtiden opfordrer Bachmann sine støtter til at deltage i onsdagens såkaldte Legida-demonstration i byen Leipzig, hvor den kendte højreorienterede publicist Jürgen Elsässer skal tale.

Hidtil er de små demonstrationer i Leipzig druknet i moddemonstrationer. Spørgsmålet er, om dødstruslen mod Lutz Bachmann nu får flere på gaden. Initiativtagerne siger optimistisk, at de forventer 60.000 mennesker.

 

LÆS MERE