Pavens finansminister er tiltalt for sexmisbrug og voldtægt

En helikopter brugt i et formodentligt angreb i Caracas er fundet. I USA får sentatet lov at se fyret FBI-chefs noter fra Trump-samtale, og så er Pavens finansminister tiltalt for sexmisbrug og voldtægt

Foto: JOE CASTRO. Australien og Vatikanet har ikke en udleveringsaftale, og Pell kan dermed undgå at blive retsforfulgt ved at holde sig væk fra Australien. Men han ventes at ville forsvare sig mod anklagerne, skriver australske medier.. EPA/JOE CASTRO AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT
Læs mere
Fold sammen

Caracas. En stjålet helikopter, hvorfra der tirsdag blev affyret skud mod indenrigsministeriet i Venezuelas hovedstad, Caracas, og kastet granater mod landets højesteretsbygning, er onsdag fundet efterladt på en strand ved Det Caribiske Hav.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den formodede bagmand er fortsat ikke pågrebet trods en omfattende menneskejagt.

Store styrker er ifølge regeringen sat ind i eftersøgningen af den 36-årige politipilot Oscar Perez, som beskyldes for at stå i spidsen for en gruppe tidligere politifolk, der har vendt sig mod regeringen.

Ifølge lokale medier optrådte Perez tilbage i 2015 i en actionfilm, der på engelsk havde titlen "Death Suspended" (døden udskudt, red.).

I filmen, som han var med til at producere, spillede han hovedrollen som efterretningsagent, der redder en bortført forretningsmand.

Op til filmens premiere beskrev Perez sig som noget af en actionhelt i det virkelige liv.

Ud over at være helikopterpilot befandt han sig i eliten blandt dykkere og faldskærmsudspringere, fortalte han i et interview med avisen Panorama.

»Jeg er en mand, som går ud i gaderne uden at vide, om han kommer hjem igen,« sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det var Venezuelas trængte præsident, Nicolas Maduro, som tirsdag informerede offentligheden om den spektakulære hændelse. Maduro betegnede det som en "terrorangreb".

Oppositionen tvivler på hele historien og mistænker regeringen for at have iscenesat hændelsen. Motivet skulle være at skygge for andre begivenheder og stille Maduros modstandere i et dårligt lys.

»Det minder om en film,« siger Julio Borges, en af de førende oppositionspolitikere, ifølge Reuters.

»Nogen siger, at det er et setup, andre at det er rigtigt. Tusindvis af ting sker. Men jeg vil sammenfatte det sådan: en regering er ved at gå i forrådnelse, mens nationen kæmper for værdighed,« siger han.

Ingen personer kom til skade i det påståede angreb, der fandt sted, samtidig med at Maduro holdt en tv-transmitteret tale fra præsidentpaladset.

Hændelsen faldt også sammen med tiltag, der svækker statsanklager Luisa Ortegas magtbeføjelser.

Onsdag har højesteretten i Caracas nedlagt udrejseforbud for Ortega, der ses som en mulig udfordrer til Maduro, og indefrosset hendes bankkonti, skriver AP.

/ritzau/

Foto: BRENDAN SMIALOWSKI. Ledere af Senatets efterretningskomité oplyser, at de har indgået en aftale, som giver dem lov til at se tidligere FBI-direktør James Comeys notater fra hans møder med præsident Donald Trump. Fold sammen
Læs mere

 

USA: Senatet får lov at se Comeys notater fra samtaler med Trump

Washington D.C.. Ledere af Senatets efterretningskomité oplyser, at de har indgået en aftale, som giver dem lov til at se tidligere FBI-direktør James Comeys notater fra hans møder med præsident Donald Trump.

Comeys forhold til Trump har været centralt for de igangværende undersøgelser af Ruslands indblanding i præsidentvalget i USA sidste år.

Det bliver blandt andet undersøgt, om der er indgået hemmelige aftaler mellem Trumps medarbejdere og russerne.

- Vi er blevet lovet at få passende adgang til Comeys notater, siger den demokratiske senator Mark Warner.

»Jeg er tilfreds. Jeg tror, at dette er kritisk information, som vi er nødt til at have som en del af vores vurderingsproces«.

Mark Warner tilføjer, at han forventer at få notaterne snart.

James Comey har angiveligt detaljerede notater, som dokumenterer hans private samtaler med præsidenten.

Comey har forklaret, at han tog notater fra samtalerne, fordi dialogen med Trump fik ham til at føle sig utryg.

Ifølge den tidligere FBI-chefs eget nedskrevne vidneudsagn sagde Trump blandt andet under en middag i Det Hvide Hus 27. januar: "Jeg har brug for loyalitet, jeg forventer loyalitet".

Præsidenten afviser, at han skulle have krævet, at Comey var loyal over for ham.

James Comey blev fyret af Donald Trump 9. maj.

Dele af indholdet i Comeys notater har været lækket til pressen, og siden fyringen er det kommet frem, at Trump i februar angiveligt bad Comey om at droppe en FBI-undersøgelse af præsidentens tidligere sikkerhedsrådgiver Michael Flynns forhold til den russiske regering.

Flynn blev fyret i februar, fordi han havde givet urigtige oplysninger til blandt andre den amerikanske vicepræsident Mike Pence om sine samtaler med Ruslands ambassadør i USA.

/ritzau/Reuters

Foto: ALESSANDRO BIANCHI. En ny skandale om seksuelt misbrug har ramt den katolske kirke. Denne gang drejer det sig om en topfigur i Vatikanet. Fold sammen
Læs mere

 

Pavens finansminister er tiltalt for sexmisbrug og voldtægt

Sydney. En ny skandale om seksuelt misbrug har ramt den katolske kirke. Denne gang drejer det sig om en topfigur i Vatikanet.

Australiens mest indflydelsesrige katolik, kardinal George Pell, er tiltalt for flere tilfælde af sexmisbrug.

Det oplyser politiet i delstaten Victoria torsdag formiddag lokal tid ifølge flere australske og internationale medier.

»Kardinal Pell er tiltalt for flere tilfælde af seksuelle overgreb, som ligger tilbage i tiden. Der er adskillige sagsøgere i forbindelse med disse tiltaler,« siger vicepolitikommissær Shane Patton på et pressemøde.

Politiet tog ikke mod spørgsmål og undlod at uddybe, hvad kardinalen er beskyldt for.

The Sydney Morning Herald skriver dog, at mindst et af tiltalepunkterne omhandler voldtægt.

George Pell er ifølge avisen den tredje højst placerede person i Vatikanet, hvor han har ansvaret for kirkens økonomi.

Den australske kardinal, der bor i et lejlighedskompleks i Rom tæt på Peterspladsen, har endnu ikke ikke kommenteret tiltalen.

Men han har tidligere under politiets efterforskning afvist at have gjort noget forkert.

Tre efterforskere fra politiet i Victoria rejste sidste år til Rom for at udspørge George Pell om de påståede overgreb.

18. juli får han ved en indledende høring ved en domstol i Melbourne mulighed for at udtale sig om de konkrete anklagepunkter. Hvis han dukker op.

Australien og Vatikanet har ikke en udleveringsaftale, og Pell kan dermed undgå at blive retsforfulgt ved at holde sig væk fra Australien. Men han ventes at ville forsvare sig mod anklagerne, skriver australske medier.

Sagen ventes ifølge The Sydney Morning Herald at »sende chokbølger gennem den katolske kirke i Australien og resten af verden«.

»Anklagerne vil sandsynligvis tvinge kardinal Pell til at træde tilbage fra sin post i Vatikanet, mens hans forsvarer sig mod beskyldningerne,« skriver avisen.

George Pell indledte sin karriere som præst i byen Ballarat i Victoria, hvorefter han blev udnævnt til ærkebiskop i Melbourne og derefter udnævnt til kardinal.

Den katolske kirke har været viklet ind i en lang række sager, hvor præster og andre gejstlige er blevet sigtet og dømt for overgreb på især mindreårige af begge køn.

/ritzau/