Paven undskylder for misbrugspræster

»I har lidt og det gør mig ondt,« siger pave Benedikt XVI i et hyrdebrev om katolske præsters misbrug af børn.

Paven Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Pave Benedikt XVI har i et hyrdebrev til irske katolikker undskyldt årelangt misbrug af børn og unge, foretaget af kirkens folk.

Det mere end syv sider lange brev henvender sig direkte til de misbrugte. »I har lidt tilstrækkeligt og det gør mig meget ondt,« hedder det blandt andet.

Allerede i begyndelsen af brevet kommer paven med et usædvanligt angreb mod sine egne kirkefolk i Irland.

- Jeg kan kun dele den forfærdelse og følelsen af at være forrådt, som mange af jer har oplevet ved at høre om disse syndige og kriminelle handlinger og den måde kirkelige myndigheder i Irland har håndteret dem på, hedder det.

Hyrdebrevet kommer efter længere tids afsløringer af overgreb i katolske institutioner i Irland, og uger med nyheder om lignende skandaler i Tyskland, Østrig og Holland.

Fakta: Læs hele Pavens brev (eksternt link)

Dertil er paven personligt under pres. Som ærkebiskop over München havde han forbindelse til en sag om en præst, der misbrugte børn, 1980. Ifølge nyhedsmagasinet Der Spiegel var Joseph Ratzinger, som paven hed inden sin ophøjelse, bedre inde i sagen end hidtil antaget. Paven risikerer derfor at blive kritiseret for at have holdt sig tilbage med at gribe ind. Børneskænderen blev ikke anmeldt til politiet og begik senere flere overgreb.

Hyrdebrevet i dag er stilet til Irland og vil blive læst op ved messer i menigheder over hele øen i aften og i morgen.

Skal overgreb meldes eller ej?

Det kan imidlertid også betragtes som en retningslinje til andre katolikker. Det kommer herefter an på, hvordan biskopperne i de enkelte lande omsætter den.

I Tyskland er der f.eks. enighed i den katolske ledelse om, at blot en mistanke om overgreb skal meldes til de verdslige myndigheder. I Danmark har det lokale katolske overhoved, biskop Czeslaw Kozon, sagt, at han ikke har pligt til at melde sager om misbrug. Han har også erklæret, at han kender til gamle misbrugssager blandt danske gejstlige, som ikke er meldt til politiet.

To katolske præster i Danmark modsiger dog i dag deres biskop i spørgsmålet om, hvor vidt man skal melde mistanke om misbrug til politiet. De mener, eventuelle sager skal meldes omgående.

Paven har tidligere udtalt sig fordømmende om misbrugere i den katolske kirke i USA og Australien. Under et ophold i Amerika mødtes han med nogle af ofrene. En lignende gestus, i Europa ville være uhyre velkommen, siger tyske gejstlige.