Paven til kongressen: Afskaf dødsstraf og gør noget for klimaet

De amerikanske lovgivere har et ansvar for at sætte ind mod menneskeskabte klimaforandringer, lød det fra Pave Frans i historisk tale til den amerikanske kongres.

Pave Frans under sit besøg i Washington D.C. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klimaforandringer, fremmedhad, abort og dødsstraf.

Pave Frans kom vidt omkring, da han torsdag som den første pave nogensinde talte for 500 lovgivere, dommere og embedsmænd i Kongressen i USA.

Den katolske kirkes overhoved opfordrede ifølge Reuters de amerikanske lovgivere til at vedtage »modige tiltag og strategier« for at sikre klimaet mod »miljømæssig forværring skabt af menneskelig aktivitet«.

Dermed slog han samtidig fast, at han ser de klimamæssige forandringer som resultat af menneskeskabte handlinger og ikke forårsaget af naturen selv, sådan som den klimaskeptiske fløj mener.

Pavens klimaudmelding blev modtaget med klapsalver af Demokraterne, mens begejstringen var mere behersket hos Republikanerne, skriver Reuters.

Klapsalverne stilnede dog markant af fra begge lejre, da paven opfordrede til at afskaffe dødsstraffen.

Abort og aktiv dødshjælp fik også ord med på vejen af paven, og her var det Republikanerne, som bifaldt pavens ønske om at »beskytte og forsvare menneskeliv på ethvert udviklingstrin«.

Endelig opfordrede Pave Frans til at droppe en »fjendtligindstilling« over for migranter.

En direkte reference til præsidentvalgkampen, der er begyndt i USA, og hvor republikaneren Donald Trump har sagt, at han vil sende 11 millioner illegale immigranter hjem. Trump har blandt andet beskyldt Mexico for at sende voldtægtsforbrydere og andre kriminelle over grænsen.

Paven afsluttede talen med et »Gud bevare Amerika«, og det udløste stående applaus fra forsamlingen.

Vicepræsident Joe Biden samt fire højesteretsdommere var til stede, da paven holdt sin historiske tale i Kongressen.