Paven: Planeten begynder at ligne en »bunke skidt«

Pave Frans går målrettet ind i debatten om klimaforandringer og beder om, at der gribes ind mod miljøødelæggelse og global opvarmning her og nu.

Pave Frans kysser et barn i Vatikanet 17. juni. Fold sammen
Læs mere
Foto: MAURIZIO BRAMBATTI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VATIKANET: Overhovedet for verdens 1,2 milliarder katolikker, Pave Frans, bevæger sig i en ny rundskrivelse om verdens miljø langt ud ad den grønne sti med et opråb om at gribe ind mod menneskeskabte klimaforandringer og om hjælp til verdens fattige. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Paven understreger ifølge nyhedsbureauet, at tiden er ved at løbe ud for at redde en planet, »der mere og mere begynder at ligne en bunke skidt«, og som kan se frem til »en hidtil uset ødelæggelse af økosystemer« i dette århundrede.

Med sin klare tilkendegivelse af, at klimaforandringer skyldes menneskelig aktivitet, vil paven med garanti lægge sig ud med konservative klimaskeptikere. Andre vil se den pavelige stillingtagen som endnu et tegn på, at advarsler om global opvarmning og miljøødelæggelse skal tages alvorligt.

I sit åbne brev anmoder paven om, at de rige lande lægger deres livsstil om og dropper »køb-og-smid-væk« kulturen.

Pave Frans siger direkte, at han ønsker at påvirke FNs klimatopmøde i Paris i november-december og viser dermed endnu en gang, at han ikke vil afstå fra at blande sig i aktuelle og kontroversielle politiske emner.

Han afviser i sin skrivelse direkte, at »teknologi vil kunne løse alle miljøproblemer, og at sult og fattigdom vil blive løst af markedskræfterne«.

Pave Frans erkender, at faktorer som vulkaner og forandringer i solens cyklus også kan indvirke på klimaet, men bundlinjen er, at koncentrationen af drivhusgasser »fortrinsvis er resultat af menneskelig aktivitet«.

Derfor skal teknologi, »der bygger på afbrænding af fossilt brændstof udskiftes uden forsinkelse«, lyder det torsdag fra paven.