Paven: Nettet kunne have reddet mig

Pave Benedict XVI har i et brev erkendt, at han ved at researche på internettet havde kunnet undgå miseren med Holocaust-fornægteren Richard Williamson.

Paven påtænker i fremtiden at gøre mere brug af internettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Solaro / AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bragte stor furore, da Vatikanet sidst i januar rehabiliterede holocaust-fornægteren Richard Williamson.

I et brev til biskopper verden over udtrykker pave Benedict XVI nu sin beklagelse over forløbet.

Her skriver han samtidig, at hele situationen kunne have været undgået, hvis han havde undersøgt Williamsons fortid bedre via internettet.

- Jeg er blevet fortalt, at vi kunne have taget problemet i opløbet, hvis vi havde stiftet bekendtskab med informationer på internettet. Jeg har lært lektien, så i fremtiden vil vi fra pavestolen være mere opmærksomme på denne informationskilde, skriver paven, ifølge CNN, i brevet til biskopperne.

 • Se også:: Læs pavens brev til biskopperne her
 • Benægtede gaskamre
  Forud for ophævelsen af Williamsons bandlysning havde den engelskfødte biskop givet et interview i svensk tv.

  Her havde han givet udtryk for, at han ikke troede, at Adolf Hitler var gået målrettet efter at udslette det jødiske folk, og at han desuden ikke mente, at der havde været gaskamre i Auschwitz.

  Vatikanet har tidligere slået fast, at Williamsons rehabilitering ingen relation havde til udtalelserne i interviewet. Den skulle i stedet ses som et forsøg på at starte en dialog med den ultrakonservative fløj inden for den katolske kirke.

  Paven beklager da også i brevet, at de rehabiliteringen faldt sammen med Williamsons udtalelser.

  - Det var for mig et uforudseligt uheld, at Williamson-sagen overskyggede ophævelsen af ekskommunikationen. At disse overlap mellem to forskellige processer fandt sted, og for et øjeblik såede splid mellem kristne og jøder, såvel som internt i kirken, kan jeg kun beklage dybt, skriver pave Benedict.

  Richard Williamson undskyldte for et par uger siden offentligt for sine udtalelser vedrørende Holocaust. Vatikanet afviste siden undskyldningen.