Paven kalder migrationskrise for civilisationens forlis

Pave Frans vendte søndag tilbage til den græske ø Lesbos, som var brændpunkt for migrationskrisen i EU i 2016.

Pave Frans vendte søndag tilbage til den græske ø Lesbos, som var et brændpunkt for migrationskrisen i Europa, da han besøgte øen i 2016. Vær nu så god at lade os standse dette civilisationens skibbrud, sagde han om den behandling, som migranter og flygtninge får i EU. Vatican Media / Spaziani./Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pave Frans vendte søndag tilbage til den græske ø Lesbos, som var et brændpunkt for migrationskrisen i Europa, da han besøgte øen i 2016.

»Vær nu så god at lade os standse dette civilisationens skibbrud,« sagde han om den behandling, som migranter og flygtninge får i EU.

»I Europa er der dem, som stadig behandler migration som en sag, der ikke vedrører dem, sagde han søndag, da han tilbragte godt to timer i Mavrovouni-lejren, hvor der bor næsten 2200 asylansøgere.«

Paven har længe været fortaler for migranters sag i Europa. Han sagde i forbindelse med et besøg i den græske hovedstad, Athen, lørdag, at »nationalistisk splittelse i EU« er baggrunden for manglende koordinering af migrationen til det europæiske kontinent.

»Det europæiske samfund fortsætter med at udskyde vigtige beslutninger. EU fremstår til tider som blokeret og ukoordineret i stedet for at være en maskine for solidaritet i forbindelse med migration,« sagde den romersk-katolske kirkes overhoved.

På Lesbos var paven ledsaget af den græske præsident, Katerina Sakellaropoulou, og EU-Kommissionens vicepræsident, Margaritis Schinas.

»Pavens besøg er en velsignelse,« sagde asylansøgeren Rosette Leo fra DRCongo, Hun sagde, at paven har stor indflydelse og kan påvirke folk til at se anderledes på flygtninge.

Den 84-årige pave fordømte fredag på skarpest mulige vis forholdene i migrantlejre under et besøg i Cypern. Han talte blandt andet om »slaveri« og »tortur«. Det skete under en messe i hovedstaden Nicosia.

Han mødte snesevis af børn i Mavrovouni-lejren. De stod sammen med deres familier bag metalbarrierer. Paven stoppede på et tidspunkt op for at omfavne en dreng ved navn Mustafa.

»Jeg forsøger at hjælpe dig,« sagde pave Frans gennem sin tolk.

I EU er over 1500 migranter druknet eller blevet meldt savnet under forsøg på at nå til Europa i år. Pave Frans har advaret mod at lade Middelhavet blive et dødens hav »mare mortuum« på latin.

/ritzau/AFP