Paven i strid modvind i sit tyske hjemland

Tyske katolikker kræver undskyldning af paven, efter at Benedikt XVI har rehabiliteret holocaustfornægter. Forbundskansler Merkel beder paven tage stilling.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Katolikker over hele Tyskland er rystet over, at den tyskfødte pave Benedikt XVI forleden tog en holocaustfornægtende biskop til nåde. Flere katolikker har meldt sig ud af kirken, en række biskopper har distanceret sig fra deres overhoved, og enkelte teologer har endda har krævet den 81-årige paves afgang.

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, krævede i dag en klar reaktion fra paven, da hun kaldte det utilstrækkeligt, at Benedikt i sidste uge erklærede sin solidaritet med Holocausts ofre.

- Hvis der på grund af en beslutning fra Vatikanet opstår et indtryk af, at det er tilladt at benægte Holocaust, kan det ikke bare blive stående. Derfor bør det fra pavens og Vatikanets side meget entydigt blive understreget, at fornægtelse ikke kan komme på tale, sagde den protestantiske kansler.

Merkel ligger på linje med de tyske katolikkers mangeårige leder kardinal Karl Lehmann, der forlanger en klar undskyldning fra højeste sted i Vatikanet.

/ritzau/