Paven i Auschwitz: Herre, tilgiv al den ondskab

Pave Frans mødtes fredag med overlevende fra den nazistiske Auschwitz-lejr under sit besøg i Polen.

Pave Frans går gennem porten med skiltet "Arbeit Macht Frei" ved den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz i Polen. Reuters/Osservatore Romano Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oswiecim, Polen. Pave Frans trådte alene frem og gik med bøjet hoved og langsomme skridt gennem lågen med det berygtede "Arbeit Macht Frei"-skilt, da han fredag besøgte den tidligere nazistiske udryddelseslejr Auschwitz.

På en bænk tæt ved indgangen satte han sig på en bænk og bad en bøn for de 1,5 millioner mennesker, som blev gasset ihjel i lejren under Anden Verdenskrig.

Størstedelen af de dræbte var jøder, men også romaer, homoseksuelle og kommunister var blandt de mange dødsofre.

Paven brugte desuden tid på at mødes med omkring 12 overlevende fra Auschwitz, som han lyttede til og udvekslede gaver med.

En af de overlevende gav paven et billede af ham selv omgivet af andre fanger i en køjeseng i lejren, og bad paven signere billedet.

Pave Frans kyssede hver af de overlevende, heriblandt en kvinde på 101 år.

Han kom ikke med nogen udtalelse under sit besøg i Auschwitz og havde på forhånd sagt, at en stille bøn og et møde med overlevende fra dødslejren ville være den bedste måde at hylde de mange dødsofre.

- Herre, hav nåde med vort folk. Herre, tilgiv al den ondskab, skrev pave Frans på sit modersmål, spansk, i en gæstebog i Auschwitz-lejren.

/ritzau/Reuters