Paven fyrer Vatikanets tredjemest magtfulde mand: Anklaget for seksuelt misbrug af mindreårige

To højtstående kardinaler smides ud af Pavens inderkreds.

Paven har sagt farvel til to aldrende kardinaler, der begge i deres hjemlande – Australien og Chile – er involveret i sager om seksuelt misbrug af mindreårige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix

Officielt lyder forklaringen, at det er kardinalernes fremskredne alder, der har fået pave Frans til at sige farvel til to af de mest magtfulde personer i Vatikanet.

Men for to af dem – australske George Pell og chilenske Francisco Javier Errázuriz – har deres rolle i sager om seksuelt misbrug formentlig haft en indflydelse på Pavens beslutning. Det skriver The York Times og The Guardian.

Pell og Errázuriz har begge siddet i Pavens personligt udvalgte inderkreds af ni rådgivere, det såkaldte Kardinalråd (C9), som hjælper og rådgiver Paven i spørgsmål om den katolske kirkes fremtid.

77-årige George Pell beklæder desuden stillingen som økonomichef i Vatikanet, hvilket gør ham til den tredjemest magtfulde person i hele Vatikanet.

Den tid er nu ovre. For i Australien står Pell over for anklager om seksuelt misbrug af mindreårige, skriver The New York Times.

Ifølge avisen er Pell også blevet beskyldt for at have begået seksuelle overgreb mod mindreårige, da han blev præst, og for senere at have dækket over kolleger i lignende sager, mens han var ærkebiskop i Melbourne og Sydney.

Pell har flere gange nægtet sig skyldig i anklagerne og haft orlov fra Vatikanet, siden sagen gik blev indledt. Det er endnu uklart, om afskedigelsen fra Kardinalrådet også vil få indflydelse på Pells stilling som økonomichef, som han teknisk set stadig besidder, skriver The Guardian.

Den anden kardinal, 85-årige Errázuriz, står i Chile anklaget for at have dækket over seksuelt misbrug i den katolske kirke, mens han var ærkebiskop i Santiago.

Det er ikke første gang, at der dukker sager op om seksuelt misbrug i den katolske kirke, men der er opstået fornyet fokus på overgrebene.

I USA har 16 stater indledt undersøgelser af seksuelt misbrug i kirkerne. I delstaten Pennsylvania har myndighederne udgivet en rapport, der skildrer, hvordan mere end 1.000 børn er blevet ofre for over 300 katolske præsters seksuelle overgreb i løbet af flere årtier.

Også en tredje kardinal har forladt Kardinalrådet – 79-årige Laurent Monsengwo Pasinya fra Kinshasa i DR Congo skulle dog blot være gået på pension.