Pave Frans’ halvhjertede korstog mod pædofili

Pavens bestræbelser på at rydde op i den katolske kirke har fået et skud for boven, efter at hans »økonomiminister« er blevet sigtet i en sag om seksuelle overgreb. Men måske kan den australske kardinals exit styrke reformarbejdet.

Cardinal George Pell under indvielsen af World Youth Day i Sydney, juli 2008. Foto: William West Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To møgsager – den ene mere ildelugtende end den anden – lå øverst i bunken på det pavelige skrivebord, da Frans i marts 2013 overtog posten som overhoved for verdens næsten 1.300 millioner katolikker.

Den ene handlede om Instituttet for Religiøse Anliggender – bedre kendt som Vatikan-banken – og en række kirkelederes indblanding i lyssky økonomiske aktiviteter; et i ordets bogstaveligste forstand syndigt rod, som Benedikt XVI angiveligt havde følt sig så magtesløs overfor, at han valgte at abdicere.

Endnu alvorligere forekom, i hvert fald set med det øvrige samfunds øjne, de utallige afsløringer af pædofili og andre former for seksuelle overgreb udført af gejstlige, der i årene forinden havde rystet kirken i dens grundvold, og som forgængeren kun havde taget de første spæde skridt til at gøre op med.

På den baggrund ligner det en dobbelt fiasko for Frans’ reformbestræbelser, at de australske myndigheder natten til torsdag europæisk tid rejste sigtelse mod hans »økono­miminister« og dermed den højest placerede kirkeleder nogensinde, kardinal George Pell, for seksuelle krænkelser begået for år tilbage, mens han var præst i byen Ballarat og senere ærkebiskop af Melbourne.

For hvorfor i himlens navn har paven sat en (formodet) ræv fra den ene af de to lastens huler, som han har sat sig for at rydde op i, til at vogte gæs i den anden? Og hvorfor har han ikke for længst taget sine forholdsregler mod Pell i en sag, der længe har været undervejs? Ja, mener Frans overhovedet sit reformarbejde alvorligt, spurgte såvel katolikker som andre dødelige sig selv, da nyheden om sigtelse mod nr. tre i Vatikanets hierarki blev kendt.

Anklaget for befamling og blotteri

Sagens alvor understreges af den omstændighed, at kirkestatens informationsafdeling kl. 4.30 natten til torsdag via email indkaldte til pressemøde nogle timer senere. Her betegnede den 76-årige Pell sagen som et »karakter­mord«, medierne i årevis og »uden barmhjertighed« har arbejdet på at begå imod ham.

Den australske anklagemyndighed oplyste i første omgang ikke noget om detaljerne i forbindelse med sigtelsen, kun at de bygger på vidnesbyrd fra en række personer. To mænd, der i dag er omkring de 40 år, er tidligere stået frem og har fortalt, hvordan Pell tilbage i 1970erne befamlede deres kønsorganer under besøg i en badeanstalt. Kirkelederen er desuden af et andet vidne blevet beskyldt for at blotte sig, mens han var ærkebiskop i Melbourne.

»Men jeg er uskyldig. Anklagerne er falske, og jeg ser frem til nu at få dem prøvet i retten, så jeg kan rense mit navn og vende tilbage for at fortsætte mit arbejde her i Rom,« sagde Pell på pressemødet og tilføjede, at han for en tid rejser hjem til Australien for at forsvare sig in situ.

Paven har givet kardinalen orlov fra posten som øverste ansvarlig for økonomiske anliggender, men på ingen måde slået hånden af ham, fremgår det af en pressemeddelelse fra Vatikanet.

»Den Hellige Fader har værdsat kardinal Pells ærlighed gennem de seneste tre år og er taknemmelig for den energi, han har udvist i arbejdet med at reformere den økonomiske sektor,« hedder det blandt andet.

»Skamløs mangel på samarbejdsvilje«

Da beskyldningerne mod Pell først blev fremsat sidste år, mindede paven om, at ingen er skyldig, før andet er bevist, og at »mediernes og rygternes retfærdighed ikke kan bruges til noget«. Det vil de færreste anfægte, og når pædo­filiofrenes organisationer længe har kritiseret Frans for at lade kardinalen blive på sin post, handler det lige så meget om hans generelle ansvar i forbindelse med overgreb i hjemlandet.

En undersøgelseskommission kunne i februar konstatere, at ikke færre end syv pct. af Australiens katolske præster havde været mål for beskyldninger om pædofili. Pell, der i store dele af den undersøgte periode beklædte forskellige biskopembeder, gjorde intet for at stoppe overgrebene. Tværtimod er billedet af, hvordan han i 1993 ledsagede en præst, der senere blev dømt for pædofili, i retten, blevet stående som en skamstøtte over de australske kirkelederes ansvarsforflygtigelse, skriver avisen Sydney Morning Herald i en leder.

Hård kritik af Pell var en af grundene til, at det britiske pædofilioffer Peter Saunders sidste år blev bedt om at trække sig fra den »pave­lige kommission for beskyttelse af mindre­årige«, som Frans nedsatte kort efter sin tiltræden som led i kampen mod overgrebene. Siden har også irske Marie Collins forladt kommissionen med henvisning til visse dele af kirkens »skamløse mangel på samarbejdsvilje«.

Er glasset halvt tomt eller fyldt?

Som om det ikke alt sammen var nok, kunne den franske avis Le Monde for et par uger siden afsløre, at paven er under mistanke for at have ignoreret overgreb mod døvstumme børn i hjemlandet, Argentina, mens han var ærkebiskop i Buenos Aires. Hvilket alt sammen tyder på, at kampen mod pædofili, trods forsikringerne om det modsatte, ligger et godt stykke nede på hans liste over mærkesager.

Alligevel kan det undre, at den medie­bevidste pave har fastholdt støtten til Pell, der ikke blot udgør en trussel mod hans omdømme, men også er langt mere konservativ i spørgsmål om homoseksualitet og abort end sin chef. Også fordi Frans ikke er kendt for at ryste på hånden i sin personalepolitik.

Paven har tilsyneladende vægtet den australske kardinals økonomiske indsigt samt, ikke mindst, hans mod og vilje til at sætte sig igennem over for de italienske kirkelederes »mafia« i og omkring Vatikan-banken højere. Skal man tro Massimo Franco, der er Vatikan-ekspert for Italiens største avis, Corriere della Sera, er den Hellige Fader imidlertid kommet på andre og bedre tanker.

Franco er overbevist om, at Pells »orlov« bliver permanent, uanset hvordan sagen mod ham ender. Fordi paven har indset, at australierens autoritære og »italofobiske« ledelsesstil skaber flere problemer, end den løser.

»Hans sandsynlige exit kan paradoksalt nok sætte gang i reformerne og arbejdet med at skabe større åbenhed omkring Vatikanets finanser. Samtidig er den et bevis på kirkens markante kursændring i forhold til pædofili,« skriver Franco.

Han minder om, hvordan Bostons tidligere ærkebiskop, Bernard Law, i 2002 søgte tilflugt i Rom fra sagen om de massive overgreb i hans stift. 15 år senere giver kardinal Pell i stedet afkald på Vatikanets beskyttelse for at lade den verdslige retfærdighed ske fyldest i retssagen mod ham. Og sådan kan man selvfølgelig vælge at se glasset med »reformatorisk« altervin som halvfuldt snarere end halvtomt.

Om ikke andet kan pave Frans trøste sig med, at han ikke er den eneste kirkeleder, der har problemer med at holde styr på sine præster og biskopper. Først på ugen blev den tidligere ærkebiskop af Canterbury, Lord Carey of Clifton, tvunget til at trække sig fra sin retrætepost efter afsløringer af, at han som leder af den anglikanske kirke havde holdt hånden over en senere pædofilidømt biskop.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.