Pave Frans deltager i Ted Talk

Pave Frans har deltaget i den populære videokonference, TED Talk, hvor han opfordrer magthavere til at være ydmyge.

Foto: OSSERVATORE ROMANO/HANDOUT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pave Frans har for første gang deltaget i en international konference. Det skete på den årlige Ted Talk-konference, hvor paven til publikums overraskelse dukkede op på storskærm i en videooptagelse, hvori han blandt andet opfordrede verdens ledere til at være ydmyge.

»Tillad mig at sige det højt og tydeligt: jo mere magtfuld du er, jo mere vil dine handlinger påvirke andre, og du er derfor desto mere forpligtiget til at opføre dig ydmygt. Hvis ikke, vil din magt ødelægge dig, og du vil ødelægge andre,« siger pave Frans.

Videoen er optaget i Vatikanet og blev tirsdag vist i Vancouver i Canada, hvor TED-konferencen fandt sted. Arrangørerne havde hemmeligholdt, at paven ville deltage.

TED Talks er et populært videoforedragsmedie. Medieorganisationen TED arrangerer foredrag på højst 18 minutters varighed under sloganet »ideas worth spreading.« Emnerne spænder bredt fra videnskab til kultur, og foredragsholderne, som skal præsentere deres ideer på en innovativ og indlevende måde, tæller blandt andre videnskabsfolk, innovatører og politikere. Tidligere har Bono, Bill Clinton og Googles grundlæggere talt. Foredragene bliver delt online, så de er tilgængelige for alle.

I den 18 minutter lange video taler paven på italiensk om ydmyghed og blidhed, og han fokuserer blandt andet på migranter. Han fortæller, at han selv stammer fra en migrantfamilie, der udvandrede fra Italien til Argentina.

»Min far og mine bedsteforældre rejste som mange andre italienere til Argentina og mødte dem, der ingenting har. Jeg kunne meget vel være endt blandt de mennesker, der i dag er blevet »kasseret.« Og derfor spørger jeg altid mig selv: Hvorfor dem og ikke mig?«

»Jeg ville elske, hvis denne konference kunne hjælpe til at minde os om, at vi alle har brug for hinanden, at ingen af os er en ø, og at vi kun kan bygge fremtiden ved alle at stå sammen.«

I videoen genfortæller paven også den bibelske historie om den barmhjertige samaritaner og opfordrer til, at mennesker hjælper hinanden med at huske, at vores næste ikke er en statistik, men et menneskeligt ansigt, som kan hjælpes.

»Menneskehedens fremtid er ikke udelukkende i politikernes, ledernes og de store firmaers hænder. Jo, de bærer et enormt ansvar. Men fremtiden er mest i hænderne på de mennesker, der anerkender deres næste som et »du« og dem selv som et »os.«

TED Talks er en non-profit organisation. De første videoer blev delt online i 2006, og i 2012 kunne TED Talks fejre, at organisationens videoer var blevet set mere end en milliard gange. De 20 mest populære videoer tæller blandt andet den svenske statistiker Hans Rosling, forfatteren Elizabeth Gilbert og tryllekunstneren David Blaine.