Pave Frans beder katolikker sige fra overfor antisemitisme

I sin ugentlige tale bad 83-årige pave Frans verdens katolikker om at sige »Aldrig igen« til Holocaust.

Pave Frans vinker fra sit vindue under sin ugentlige tale på Peterspladsen i Rom. Vincenzo Pinto/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Pave Frans beder søndag verdens godt 1,3 milliarder katolikker om at sige »Aldrig igen« i forbindelse med 75-året for befrielsen af nazisternes koncentrationslejr i det tyskbesatte Polen.

Mandag er det 75 år siden, at sovjethæren befriede Auschwitz-Birkenau, og paven nævnte mærkedagen i sin ugentlige tale til troende på Peterspladsen i Rom.

»Ligegyldighed er utilladelig før denne enorme tragedie, denne grusomhed, og hukommelse er en pligt.«

»I morgen er vi alle inviteret til at tage et øjeblik til bøn og refleksion, mens vi hver især i vores hjerter siger: Aldrig igen,« lød det fra paven.

Mere end en million mennesker, primært jøder, blev slået ihjel i Auschwitz-Birkenau under Anden Verdenskrig.

Pave Frans har også tidligere meddelt, at Vatikanets hemmelige arkiv om pave Pius XII, paven under Anden Verdenskrig, åbnes i marts. Det har jødiske grupper opfordret til i årtier.

Pavens appel kommer efter en periode med stigende antisemitisme rundt om i Europa og USA. En stigning, som pave Frans i sidste uge kaldte »en barbarisk genopblussen«.

Fredag blev antisemitisk graffiti opdaget på en dør til et hus i det nordlige Italien, hvor sønnen til en Holocaust-overlever bor.

Også i Danmark har der været episoder med antisemitisk hærværk.

Flere episoder skete i forbindelse med årsdagen for Krystalnatten i Nazityskland, der fandt sted natten mellem 9. og 10. november i 1938.

Der blev i Danmark begået hærværk mod en jødisk gravplads i Randers, og jøder i Silkeborg blev chikaneret, da der blev sat nazistiske jødestjerner på deres postkasser.

Fra Folketingets talerstol har statsminister Mette Frederiksen (S) også tidligere taget afstand fra hærværket.

»At skænde gravsteder hører ingen steder hjemme. Antisemitisme og racisme har ingen plads i Danmark,« sagde Mette Frederiksen i november.

/ritzau/Reuters