Paul Ryan får USAs tredje mest magtfulde politiske post

Med et stort flertal af de republikanske stemmer i Repræsentanternes Hus vinder 45-årige Paul Ryan fra Wisconsin formandsposten i Repræsentanternes Hus.

Newly elected Speaker of the U.S. House of Representatives Paul Ryan wields the speaker's gavel for the first time on Capitol Hill in Washington October 29, 2015. REUTERS/Gary Cameron Fold sammen
Læs mere
Foto: GARY CAMERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA: Det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus fra Wisconsin, 45-årige Paul Ryan, bliver ny formand for Repræsentanternes Hus, skriver Reuters.

Manden, der i 2012 duellerede med Barack Obama og Joe Biden sammen med præsidentkandidaten Mitt Romney ved præsidentvalget, vandt en afstemning i det ene af Kongressens to kamre suverænt.

Med 247 republikanske stemmer i Repræsentanternes Hus var sejren klar. Modkandidaten, Daniel Webster, der er medlem af Repræsentanternes Hus fra Florida, fik kun ni republikanske stemmer. To stemte ikke på en kandidat.

Dermed overtager Paul Ryan formandsposten og det, der kaldes USAs tredje mest magtfulde hverv, fra partifælden John Boehner, der i sidste måned forlod embedet som formand for Repræsentanternes Hus.

65-årige John Boehner smækkede med døren, da han forlod posten, samtidig med, at han tilkendegav, at han også vil afgive sin plads i Huset.

Boehner gik i protest mod en kongres, han kaldte dysfunktionel og et parti, han ikke længere kunne kontrollere.

Det er netop den opgave, der venter Paul Ryan som ny formand for Repræsentanternes Hus, hvor Det Republikanske Parti har flertal.

På et møde onsdag lovede han sine republikanske partifæller at være en garant for åbenhed og samarbejde mellem formandskabet og de menige medlemmer af Repræsentanternes Hus.

Det er det parti, der har flertallet i Repræsentanternes Hus, der vælger formanden. Det Republikanske Parti har haft flertal i begge Kongressens kamre siden midtvejsvalget i 2014.

Det er nu Paul Ryan, der træder til som præsident i USA, hvis præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden træder tilbage af den ene eller anden årsag.