Patienter hamstrer medicin, fordi de frygter »no deal-Brexit«

Britiske patienter opmagasinerer medicin, fordi de frygter et »no deal-Brexit«. Nu opfordrer titusindvis af læger den britiske regering til at være åben om den nationale medicinbeholdning.

(ARKIV) Stoholm Apotek, onsdag, den 18. marts 2015 For lidt, for meget eller forkert medicin er skyld i mange patientskader. Myndigheder og organisationer vil sammen halvere antallet af medicinfejl. Det skriver Ritzau, søndag den 18. marts 2018.. (Foto: Morten Dueholm/Scanpix 2018) Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Dueholm

Faren for medicinmangel i England er reel, og læger opfordrer nu britiske ministre til at afsløre den nationale medicinbeholdning.

Opråbet fra lægerne kommer efter flere engelske patienter er begyndt at hamstre medicin for at forberede sig på et »no-deal-brexit«.

Det skriver The Guardian.

The Royal College of Physicians, der repræsenterer titusinder af britiske læger, bad særligt regeringen om gennemsigtighed i forhold til den nationale lagerbeholdning af medicin, der skal opbevares på køl som for eksempel insulin. Også produkter, hvor der allerede nu er en lav beholdning, bad de mange læger om oplysninger om.

Formanden for The Royal College of Psysicians, Andrew Goddard, siger til The Guardian, at »tilliden til systemet bliver skabt gennem åbenhed og jævne opdateringer«. På den måde kan læger berolige deres patinerne om den nationale medicinbeholdning.

Ifølge The Guardian er der beviser for, at patienter opbygger et lager af medicinDet gør de blandt andet ved at bestille medicinen fra udlandet eller ved at bede deres praktiserende læge om nye recepter på grund af nødstilfælde.

En talsperson fra den britiske sundhedsstyrelse opfordrer ifølge The Guardian patienter til ikke at hamstre medicin. Medicinforsyningen vil ikke blive forstyrret af et »no-deal-Brexit«, lyder det.

Som tidligere beskrevet i Berlingske, er der ifølge en dansk ekspert reelt fare for, at Brexit kan medføre problemer med leveringen af blandt andet medicin.

»Når jeg møder folk fra erhvervslivet, er de bekymrede for, om de kan sikre levering af varer fra eksempel fra medicinalindustrien. De er bekymrede for, om de overhovedet kan få de produkter ind, som de skal bruge for at kunne producere deres medicin. Og det samme gælder for bilindustrien, for fødevareindustrien og så videre,« sagde Sara Hagemann, lektor i europæisk politik ved London School of Economics and Political Science, til Berlingske allerede i december.