Pas på store tasker

Det kan gå ud over helbredet at følge moden for tilbehør.

Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere

I år skal dametasker være store, siger moden, men læger advarer om stigende problemer med ondt i ryg, nakke og skuldre samt hovedpine og i sidste ende slidgigt.

- Jeg ser mange kvinder med nakkesmerter og hovedpine, og som regel starter jeg med at bede om at se deres taske og løfte den, siger Jane Sadler, der er praktiserende læge på Baylor Medical Center i Texas.

- Vi vejer tasken og som regel ligger den mellem 3 og 4,5 kg, siger Jane Sadler, der finder problemet så alvorligt, at hun har udsendt en advarsel.

- Vi kommer til at se mange flere kvinder med den type problemer, hvis vi ikke gør noget ved dillen nu, siger hun.

Flere eksperter støtter Texas-lægen i advarslen mod store tasker. En fysioterapeut anbefaler lige frem via American Physical Therapy Association, at store håndtasker udstyres med en advarsel til brugeren og en vejledning i korrekt anvendelse.

For ergonomisk korrekt brug er ikke lige det, de store håndtasker inviterer til - eller nogen dametasker for den sags skyld. Så lidt bagage som en mobiltelefon, en pung og en gang makeup kan gøre tasken for tung, siger eksperterne. Og helt galt bliver det, hvis man udnytter pladsen i den store taske til lige at medbringe et par skiftesko og 15 assorterede kuglepenne plus selvfølgelig både paraply og solbriller til alle eventualiteter. For blot at nævne overflade-vraggodset i det nærmeste håndtaske-eksempel.

Professor Alan Hedge, ergonomispecialist ved Cornell University i New York, siger til Reuters at lignende helbredsproblemer opstod, da den bærbare computer blev almindelig.

En taske på én skulder eller i én hånd er den værst tænkelige måde at bære tunge ting, og selvom eksperternes forslag er at skifte til rygsæk eller gøre tasken lettere, så kunne en tredje logisk løsning være at fordele indholdet i TO tasker - én til hver skulder. Det ville desværre gøre indkøbet af endnu en taske nødvendig, men hvad gør man ikke for at bevare sit gode helbred ...