Partihopper udløser politisk kaos med knockout til tyske socialdemokrater

Tyske socialdemokrater er rødglødende efter overraskende partiskifte i Niedersachsen. Nu beskyldes SPD-regeringschef for at forskønne kritisk redegørelse efter aftale med den skandaleramte bilkoncern VW

Socialdemokraten Stephan Weil er en presset mand. Han har mistet sit regeringsflertal i Niedersachsen og beskyldes nu for at have afstemt kritisk tale med bilkoncernen VW. Fold sammen
Læs mere
Foto: HOLGER HOLLEMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Svigtende opbakning fra vælgerne og manglende gennemslagskraft i den politiske debat. Som om den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz ikke havde problemer nok i forvejen.

Med mindre end to måneder til efterårets forbundsdagsvalg er Tysklands nedtursramte socialdemokrater nu løbet ind i et bittert nederlag i delstaten Niedersachsen.

Her har partihopperen Elke Twesten nemlig trukket tæppet væk under den rød-grønne delstatsregering, der ledes af den socialdemokratiske ministerpræsident Stephan Weil. Efter længere tids uenigheder med sin egen lokale partiorganisation skiftede den grønne parlamentariker Elke Twesten i sidste uge til det konservative CDU.

Dermed mistede SPD og De Grønne deres knappe flertal på et enkelt mandat. En hårdt presset Stephan Weil har derfor ikke set nogen anden udvej end at acceptere oppositionens krav om nyvalg, der med stor sandsynlighed vil blive afholdt i oktober.

Sagen om partihopperen har fået gemytterne i kog i den tyske delstat. Elke Twesten har forladt De Grønne i vrede over ikke at være blevet genopstillet af sin lokale partiforening.

Både socialdemokrater og grønne politikere i Niedersachsen er harmdirrende over Elke Twestens partiskift og retter især deres kritik mod den konservative opposition, der har krævet Weils afgang.

Flere socialdemokrater beskylder CDU for med fuldt overlæg at have udløst en regeringskrise ved at lokke Elke Twesten med udsigter til en forsat politisk karriere.

»Jeg er overrasket over, at CDU kan finde på det her«, siger Lars Klingbeil, der er for Niedersachsens socialdemokrater i forbundsdagen, til avisen Tagesspiegel. »Niedersachsen har brug for stabile forhold og ikke magttaktiske julelege, som dem Twesten og CDU har gang i«.

»I fire og et halvt år har vi arbejdet tillidsfuldt sammen med de grønne. Det er bitter, at koalitionen nu får en ende på den måde, og det modsvarer heller ikke vælgernes vilje«, siger Johanne Modder, der er SPD-gruppeformand i Niedersachsen, til Tagesspiegel.

Anklager om manipulation
Samtidig er Stephan Weil i løbet af weekenden kommet under beskydning fra oppositionen i forbindelse med den såkaldte ’diesel-gate’.

Kritikere beskylder ministerpræsidenten for i 2015 at have afstemt en kritisk redegørelse om Volkswagens manipulation med målinger af bilmærkets udstødningsgasser med repræsentanter for bilkoncernen. Weil sidder som demokratisk valgt medlem i repræsentantskabet hos VW.

Selv fastholder Weil, at han blot rådførte sig med VW om juridiske forhold, og at kritikken af VW forblev intakt i delstatsregeringens redegørelse. I et forsøg på at komme beskyldningerne til livs har regeringen nu offentliggjort det oprindelige udkast til Weils tale, der blev holdt i delstatsparlamentet i oktober 2015.

I SPD bliver anklagerne mod Weil set som et konservativt forsøg på at hive taburetten væk under Weil.

»Det er et lumpent forsøg på at miskreditere Stephan Weils succesfulde regering og et forsøg på at lede opmærksomheden bort fra CDU’s intriger i Niedersachsen«, siger SPD-viceformand Ralf Stegner ifølge Spiegel.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland