Partiet Zanu-PF lader Mugabe slippe for en tur for retten

Iagttagere venter, at der kun vil ske få ændringer i Zimbabwe under Robert Mugabes efterfølger.

Alfred Ndlebe, der er bibliotekar på Zimbabwes førende avis The Herald går gennem arkiverne, som for øjeblikket er ved at blive digitaliseret. Iagttagere venter, at der kun vil ske få ændringer i Zimbabwe under Robert Mugabes efterfølger, Emmerson Mnangagwa. Scanpix/Jekesai Njikizana Fold sammen
Læs mere

Harare. Zimbabwes ekspræsident Robert Mugabe har fået garantier for, at han ikke vil blive stillet for retten. Det bekræfter regeringspartiet Zanu-PF.

Den 93 årige, afgåede præsident og hans kone Grace har også fået tilladelse til at blive i landet, siger partiets talsmand, Simon Khaya Moyo.

- Han er stadig vores højagtede frihedshelt. Han har i den grad bidraget til vort lands udvikling i de seneste 37 år, siger han og tilføjer:

- Vi har ingenting imod Mugabe eller hans kone. Zimbabwes folk lader ham hvile. De er frie til at blive i landet, hvis de ønsker det.

Mugabe er blevet truet med en rigsretssag for blandt andet menneskerettighedskrænkelser og for at køre Zimbabwe i sænk økonomisk.

Mugabes afsatte vicepræsident Emmerson Mnangagwa, som er 75 år, skal efter planen tages i ed som ny præsident fredag. Han er tæt allieret med landets generaler.

Foreløbig er der intet, som tyder på, at Mnangagwa og Zanu-PF vil indgå et kompromis med oppositionen i Zimbabwe, og iagttagere siger, at der kun vil ske få ændringer i landet.

Mnangagwa har i en årrække været en af Mugabes nærmeste medarbejdere. Han har tidligere været både efterretningschef og sikkerhedsminister. Han bliver også beskyldt for at have stået bag angreb på oppositionen i forbindelse med valget i 2008.

Mugabe har ikke vist sig offentligt, siden han holdt en tale søndag, men ifølge regeringspartiet er både han og Grace fortsat i Harare.

Mnangagwa flygtede til Sydafrika, efter Mugabe 6. november afsatte ham som vicepræsident. Han fortalte, at han frygtede for sit liv.

Mugabe trådte tirsdag tilbage som Zimbabwes præsident, mens parlamentet var i gang med at forberede en rigsretssag mod ham. Tilliden til ham fra hans eget parti, parlamentet og store dele af befolkningen forsvandt, da han kørte sin kone, Grace, i stilling til at overtage magten i landet.

Fyringen af Mnangagwa var strået, der fik kamelens ryg til at knække, siger flere iagttagere.

/ritzau/dpa