Parti uddeler falske flyers om mundbind til gymnasieelever

Flyers med skræmmebilleder og opremsning af bivirkninger ved at bære mundbind er blevet uddelt med et forfalsket logo fra Sundhedsstyrelsen. Afsenderen er partiet JFK21, som opfordrer folk til at droppe mundbind.

Formand for partiet JFK21, Mads Palsvig, har på partiets vegne lavet flyers, som opfordrer folk til at stoppe brug af mundbind, og som indeholder Sundhedsstyrelsens logo. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Gymnasieeleven Adam Ussing Kær var lige kommet ud af S-toget, da han fik stukket en seddel i hånden af en kvinde i 50erne.

»Min første tanke var, at det måtte være fra Sundhedstyrelsen. Deres logo stod jo øverst på papiret. Da jeg kom hen i skolen, fandt mine venner og jeg ud af, at de havde stået i en cirkel rundt om gymnasiet og delt sedler ud,« fortæller Adam Ussing Kær.

Adam er en blandt mange, som den seneste uge har modtaget flyers fra partiet JKF21 – Jorden Frihed Kundskab – der opfordrer folk til ikke at bære mundbind. Papiret indeholder billeder af folk med udslæt og blå mærker i hovedet og beskriver bivirkninger ved at bære maske såsom paranoia, depression, epilepsi, abnorm muskelsitren og besvimelse.

Sedlerne fra JFK21 indeholder billeder af ansigter med blå mærker og udslæt. Formand for JFK21, Mads Palsvig, indrømmer til Berlingske, at billederne bruges som skræmmebilleder. Hvorfra billederne stammer, vides ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Sundhedsstyrelsens logo er placeret i øverste venstre hjørne af sedlen. Det har skabt forvirring om afsenderen. Formand for partiet JFK21, Mads Palsvig, som har fremstillet sedlen, ser ikke, at der er et problem i, at JFK21 har brugt Sundhedsstyrelsens logo:

»Vi har brugt deres logo, fordi vi har citeret dem, og jeg er hamrende ligeglad med, at jeg har brugt det logo. Man kan politianmelde folk for alt muligt, jeg har brugt logoet lovligt for at indikere, at ordene kommer fra Sundhedsstyrelsen, de kan findes på deres hjemmeside,« siger Mads Palsvig.

Han mener i øvrigt, at der ikke er noget bevis på, at mundbind virker:

»Vi deler de her flyers ud, fordi vi synes, at der er sket en glidebane fra demokrati til diktatur. Vi skal ikke gå med masker, når der er evidens for, at de her masker ikke hjælper. Hvis ikke vi stopper det her nu, så har alle maske på i Danmark på ubestemt tid. Jeg mener ikke, at folk skal bære mundbind overhovedet,« lyder det fra Mads Palsvig.

Sundhedsministeriet har på Facebook advaret om sedlerne, der gør brug af logoet.

Sundhedsstyrelsen politianmelder sagen

Flere brugere på det sociale medie Reddit skriver, at de i løbet af ugen har fået stukkket sedlerne i hånden ved stationer og skoler. Mange af brugerne har siden kontaktet Sundhedsstyrelsen, som nu har reageret ved at politianmelde JFK21.

»Det er korrekt, at Sundhedsstyrelsen efter henvendelse fra flere borgere har politianmeldt JFK 21 – Jorden Frihed Kundskab – for at have overtrådt Straffelovens paragraf 132 stk. 1 nr. 1 ved at anvende styrelsens navn og logo på en retsstridig måde på en uddelt løbeseddel om brug af mundbind. Da vi er midt i et udbrud med ny coronavirus, hvor Sundhedsstyrelsens kommunikation om mundbind har til formål at forebygge smittespredning, tager vi denne sag meget alvorligt.« oplyser Sundhedsstyrelsen i en e-mail til Berlingske.

Ud over at dele flyers ud, taler formanden for JFK21, Mads Palsvig, til sine tilhængere gennem Facebook og YouTube blandt andet om, hvordan corona muligvis var planlagt, at det danske system er blevet til et fascistisk diktatur under corona, og at man ikke bør bære mundbind. Partiet JFK21 forsøgte at blive opstillingsberettiget til folketingsvalget i sommeren 2019. Partiet havde 2.850 vælgererklæringer to dage før valget. For at blive opstillingsberettiget skal et parti have over 20.000 vælgererklæringer.