Parlamentariker går af efter nevøs homobryllup

En israelsk parlamentariker fra det ortodokse Shas-parti er blevet tvunget til at trække sig efter deltagelse ved nevøens homobryllup.

Knesset er åbenbart ikke et passende sted for den ortodokse politiker Yigal Guetta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Arkivfoto. Ammar Awad/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han ville glæde sin nevø, men endte med at vanhellige Gud.

Yigal Guetta, medlem af Knesset for det ortodokse Shas-parti, overtrådte ifølge en række rabbinere en rød linje, da han for to år siden tog del i sin nevøs­ bryllup. Yigal Guettas søsters søn giftede sig nemlig med en mand, og som ortodoks jøde og politisk repræsentant for et ortodokst parti er homovielser en tand for meget.

Nyheden om Yigal Guettas deltagelse i en homovielse kom først frem for nylig, da han talte om det i en radioudsendelse. Men for en række rabbinere gør det ingen forskel, at brylluppet fandt sted for to år siden, inden Yigal Guetta blev medlem af det israelske parlament, Knesset.

Ifølge det israelske dagblad Haaretz forfattede ortodokse rabbinere for nylig et brev, hvori de forlangte Yigal Guettas ekskluderet fra sin plads i parlamentet.

»Guetta har offentligt vanhelliget Guds vilje ved at tvinge sin familie til at tage del i et bryllup, der er forbudt og en ekstrem forbrydelse,« stod der ifølge Haaretz i brevet.

Yigal Guetta trak sig i sidste uge fra sin post i det israelske parlament, men ifølge The New York Times arbejdes der stadig på en kompromisløsning, hvor han får lov til at beholde sin plads i Knesset. Ifølge The Times of Israel kan Yigal Guetta først trække sig fra sin post efter at have informeret Knessets formand, Yuli Edelstein, om det, og indtil videre har han kun informeret Shas-partiets leder, Arie Deri, om sin hensigt om at fratræde sin stilling.

I interviewet med radiostationen Galei Tzahal, hvor Yigal Guetta afslørede, at han havde taget i det omtalte bryllup, forsvarede han dog sin tilstedeværelse under bryllupsceremonien.

»Hele min familie var med til brylluppet. Jeg sagde til mine børn, at vi skal glæde min nevø, for han er min søsters søn, og jeg ønsker, at han er lykkelig. Jeg vil tilføje, at ifølge den hellige Torah er dette bryllup forbudt og en vederstyggelighed. Men jeg havde intet valg,« sagde Yigal Guetta til Galei Tzahal.

I Israel hører alle officielle vielser under det ortodokse rabbinat, men myndighederne godkender både homovielser og vielser mellem jøder og ikke-jøder. Mange israelere gifter sig hvert år uden for Israel i protest mod ortodoksiens monopol på vielser.

I modsætning til de ortodokse kredse, der har kritiseret Yigal Guetta og presser ham til at gå af som parlamentariker, bliver han rost for sin beslutning af politikere fra de ikke-ortodokse partier.

»Guetta mistede et familiemedlem i et terror­angreb, da han var otte år, og hans beslutning om at ære sin søster ved at tage del i vielsen af hendes søn og hans partner er den fineste slags humanisme,« siger David Gabbay, der er nyvalgt leder af partiet Zionistisk Union til Haaretz.