Paraderne er oppe før Irak-rapport

En ventet deadline for den mere end seks år lange undersøgelse af britisk deltagelse i Irak-krigen har sendt Tony Blair på banen.

Forud for en ventet afklaring af, hvornår rapporten om britisk deltagelse i Irak- krigen bliver færdig, tonede forhenværende premierminister Tony Blair i weekenden op på CNN, hvor han undskyldte for nogle af de fejl, der blev begået før, under og efter krigen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

LONDON: Om en uge — måske. Og så er det fortsat kun en fastsættelse af en tidsfrist for endeligt at få rapporten om Irak-krigen 2003-2011 skrevet færdig.

Briterne har ventet i mere end seks år på resultatet af en uafhængig Irak-undersøgelse, og efter flere måneders voldsomt pres fra politikere og efterladte til dræbte soldater er det ventet, at undersøgelsens formand, sir John Chilcot, en af de første dage i november vil sende et brev til premierminister David Cameron med en deadline for, hvornår han vil få rapporten.

Spekulationerne om den seneste udvikling i sagen er taget til siden weekenden, da tidligere premierminister Tony Blair pludselig dukkede op i et interview med den amerikanske TV-station CNN. For nogle briter var det tilsyneladende mest af alt som at tage forskud på halloween men med en skrækfigur fra virkelighedens verden til at få dem til at gyse.

Blair sagde, at »jeg kan sige, at jeg undskylder for det faktum, at de efterretningsoplysninger, som vi modtog, var forkerte«, og at han »er ked af« nogle af fejltagelserne i planlægningen og efterspillet til Irak-invasionen. Han erkendte også indirekte en rolle i den nuværende situation.

»Selvfølgelig kan man ikke sige, at de af os, der fjernede Saddam i 2003, ikke har noget ansvar for situationen i 2015,« sagde Blair.

Analyser fra højre til venstre i det politiske spektrum har efterfølgende beskrevet Blair som »spin-mesteren«, der er tilbage på banen i faretruende god form. Selv erklærede han, at det også i dag må stå klart, at det er bedre, at den irakiske diktator er væk, og politiske kommentatorer mener, at han brugte det meste af CNN-interviewet på et forsvar forklædt som halve undskyldninger med det formål på forhånd at imødegå kritikpunkter i den ventede Chilcot-rapport.

En far til en dræbt soldat erklærede, at han »føler afsky« ved at se den tidligere premierminister søge at dække for sit ansvar.

Det åbne sår

I lighed med andre politikere, embedsmænd og militærpersoner har Tony Blair et klarere billede end andre briter af Irak-undersøgelsens konklusioner. Valget af en såkaldt »Maxwellisation«-proces har givet kritiserede personer i rapporten mulighed for på forhånd at kommentere passager, der omhandler dem. Det kan lyde rimeligt men har også i høj grad trukket undersøgelsen i langdrag. Blair og andre er blevet anklaget for at trække tiden ud ved at inddrage advokater og have ekstremt langsomme tilbagemeldinger, der så viste sig at være omfattende udredninger med kompliceret sprogbrug.

Netop fordi Blair i modsætning til offentligheden kender rapportens kritikpunkter, burde han have »opretholdt en værdig tavshed«, siger den pensionerede general Richard Dannatt til Daily Telegraph. Generalen med ansvar for en del af Irak-krigen vil ikke bekræfte, at han selv er blevet kontaktet i processen, men det er ventet, at en række tidligere britiske ministre, embedsmænd fra udenrigs- og forsvarsministeriet samt militærpersoner vil blive udsat for kraftig kritik i rapporten på baggrund af undersøgelsen, der foreløbig har kostet omkring 100 mio. kr. Der er bl.a. kritik af, at det britiske embedsværk angiveligt har forsynet anklagede med oplysninger, der er blevet nægtet undersøgelseskommissionen.

En del briter tvivler på, at rapporten vil kunne læge såret efter Irak-krigen. Selv hvis den bliver færdig tidligt næste år, skal premierministerens kontor gennemgå rapporten for oplysninger, der vurderes til at skulle forblive statshemmeligheder. Dertil kommer, at briterne allerede deltager i den nye Irak-krig med luftvåbenets bombardementer af Islamisk Stat.

For David Cameron kan rapporten blive en belastning under en eventuel kommende afstemning i parlamentet om, hvor langt man skal følge USAs offensiv i Irak og Syrien.

Labours nye leder, Jeremy Corbyn, har tidligere udtalt, at Blair måske har deltaget i krigsforbrydelser, og rapporten kan yderligere belaste Corbyns forhold til Labours højrefløj.

I den britiske befolkning dukkede spørgsmålet om de seneste års krigsdeltagelse samt politikeres og andres skyld og ansvar igen op onsdag. Foran parlamentet blev der afholdt en demonstration til støtte for sergent Alexander Blackman, der er idømt livsvarigt fængsel for drabet på en forsvarsløs, såret Taleban-kriger under et slag i Afghanistan. Soldaten har indrømmet at have begået en fejl, men hans støtter fremhæver, at han var under et pres, som man kun kan forstå, når man selv har været på slagmarken.