Papademos kom tomhændet til Bruxelles

Grækenlands premierminister kom til Bruxelles uden det brev, EU har krævet for at udbetale næste lånerate.

Papademos erkendte efter at have mødt EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso, at han stadig ikke har det brev, EU-Kommissionen og eurogruppen har bedt om for at ville udbetale næste lånerate. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGES GOBET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grækenlands nye premierminister, Lucas Papademos, kom mandag på sit første officielle besøg i Bruxelles uden at medbringe det allervigtigste, EU har bedt om.

Papademos erkendte efter at have mødt EU-præsident Herman Van Rompuy og kommissionsformand José Manuel Barroso, at han stadig ikke har det brev, EU-Kommissionen og eurogruppen har bedt om for at ville udbetale næste lånerate.

- Eurogruppen, IMF (Den Internationale Valutafond, red.) og EU har bedt om det brev fra lederne af de partier, der støtter regeringen. Jeg tror, det er nødvendigt for at udrydde usikkerhed og uklarheder for fremtiden, siger Papademos.

De tre parter, der står bag de løbende redningslån til Grækenland, bad for to uger siden samtlige partier i den nye græske regering om at skrive under på, at de vil forpligte sig til at leve op til EU's redningspakke.

Men Papademos' regeringspartner, Antonis Samaras fra partiet Nyt Demokrati, har hidtil insisteret på, at en mundtlig garanti må være rigeligt.

Eurogruppen, kommissionen og IMF har stillet udbetalingen af næste lånerate på 60 milliarder kroner til Grækenland i bero, indtil den skriftlige garanti er på plads.

Det usædvanlige krav kom, efter at den tidligere regeringsleder, den nu afgåede socialistleder George Papandreou, skabte tvivl om hele grundlaget for Grækenlands fremtid i euroen og i EU ved at love at sende EU's redningspakke til folkeafstemning.

Løftet kom blot få dage, efter at eurolandenes og hele EU's stats- og regeringsledere under flere dage lange forhandlinger var enedes om den nye redningspakke.

Papademos kunne mandag i Bruxelles ikke svare på, hvornår den skriftlige garanti kommer. Den græske statskasse løber tør for penge i midten af december.

/ritzau/