Palin kender ikke Bush-doktrinen

Opdateret 09.56: Den republikanske vicepræsidentkandidat kender ikke Bush-doktrinen, afslører det første interview efter hendes udnævnelse. Hun truer samtidig Rusland med krig.

Sarah Palin ses her sammen med studieværten fra ABC News Charlie Gibson. Det er hendes første interview, siden hun blev McCains vicepræsidentkandidat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

WASHINGTON: Den muligvis kommende vicepræsident for verdens eneste supermagt, USA, har tilsyneladende aldrig hørt om Bush-doktrinen.

I sit første interview efter udnævnelsen til Republikanernes vicepræsidentkandidat for to uger siden kunne Sarah Palin ikke svare på, om hun har en holdning til Bush-doktrinen - den centrale sikkerhedspolitiske rettesnor for den nuværende præsident, republikaneren George W. Bush.

Doktrinen blev til efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 og forbeholder USA ret til at præventive angreb på et andet land for at forsvare amerikanske interesser. Doktrinen var en central del af tankesættet bag invasionen af Irak i 2003.

»Er du enig med Bush-doktrinen,« spurgte studievært Charlie Gibson fra ABC News Palin.

»I hvilken forstand, Charlie,« spurgte hun tilbage.

»Ja, altså...hvordan fortolker du den,« spurgte en overrasket Gibson.

»Hans verdenssyn,« spurgte en stadig forvirret Palin.

»Altså Bush-doktrinen, som blev til i september 2002 før Irak-krigen,« lød det halvt hjælpsomt, halvt forbløffet fra Gibson.

»Jeg mener, at det præsident Bush har forsøgt at gøre er at rydde denne verden for ekstremistisk islamisme. Terrorister, som er djævelsk opsatte på at ødelægge vores land,« svarede Palin.

Den 44-årige guvernør fra Alaska er blevet kritiseret for at mangle nogen form for indsigt i og interesse for sikkerheds- og udenrigspolitik. Det er den væsentligste grund til, at Republikanerne og hendes chef, præsidentkandidaten John McCain, har holdt hende langt væk fra medierne i de seneste par uger. Hun har i stedet tilbragt tiden på skolebænken hos McCains nykonservative rådgivere.

I interviewet slog Sarah Palin fast, at USA »måske« vil angribe Rusland, hvis russerne igen rykker ind i Georgien eller andre »små, demokratiske lande«. Det fremgik ikke klart, om USAs måske kommende vicepræsident i givet fald vil forudsætte, at det angrebne land skal være medlem af NATO for at udløse en militær reaktion fra USA.

Se her et uddrag af interviewet med Sarah Palin fra ABC News. Ordvekslingen omkring Bush-doktrinen kommer 2 minutter og otte sekunder inde i klippet: