Palæstinensiske modtagere af donormidler hylder terrorist

Norge og en FN-organisation trækker sig som donorer til en palæstinensisk organisation, der har medvirket til oprettelsen af et kvindecenter i en terrorists navn. Danmark gav for nylig penge til samme organisation.

Dalal al-Mughrabi, som har lagt navn til et ungdomscenter i Palæstina, ledede i 1978 et angreb på en bus, der kostede 37 israelere livet. Foto: AFP/RAMZI HAIDAR Fold sammen
Læs mere
Foto: RAMZI HAIDAR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et palæstinensisk ungdomscenter er blevet navngivet efter den kvindelige terrorist Dalal al-Mughrabi.

Danmark har, sammen med andre EU-lande spyttet penge i den kasse, der har muliggjort oprettelsen af »ungdomscenteret« i Dalal al-Mughrabis navn.

Sammen med otte andre palæstinensere myrdede hun i 1978 37 israelere på kystvejen nord for Tel Aviv. Blandt de døde var 13 børn.

I en erklæring, skriver Danmarks udenrigsministerium, at man ikke har været med til at finansiere Dalal al-Mughrabi Centret i landsbyen Burqa.
Danmark har dog støttet Women´s Technical Affairs Committee WTAC, med såkaldt “core funding” som betyder, at man er med til at betale organisationens lønninger. Og WTAC har været den drivende kraft i rehabiliteringen af Dalal al-Mughrabi Centret i Burqa.

»Vi er stolte af navnet,« siger Rim Hajje, medlem af det lokale råd i landsbyen Burqa til Berlingske.

»Dalal al-Mughrabi er en heltinde og et forbillede for alle palæstinensiske kvinder. Hun kæmpede for Palæstinas selvstændighed. Det er hele nationen enig i,« siger hun til Berlingske.

Det er det lokale råd, som Rim Hajje er medlem af, der har navngivet centret, og det er organisationen Women´s Technical Affairs Committee, der har været med til at facilitere rehabiliteringen af stedet. Blandt andet for europæiske, og hermed også danske, donorpenge.

»Vi har taget del i rehabiliteringen af en tom bygning i landsbyen Burqa. Bygningen bruges nu af en gruppe kvinder, der blandt andet lærer folklore. Stedet bruges også til sociale aktiviteter som rengøring og vægmalerier. Centrets navn blev valgt af det lokale råd,« siger Soraida Hussein til Berlingske.

Soraida Hussein er diektør for Women´s Technical Affairs Committee, som stod for den nylige indvielse af ungdomscentret og som modtager donorstøtte fra Danmark via det såkaldte palæstinensiske »sekretariat«.

Indvielsen 15. maj blev fejret under plakater med Dalal al-Mughrabi, der også bærer centrets arabiske navn; Markaz al-shahida Dalal al-Mughrabi (Martyren Dalal al-Mughrabi Centret).

Maan News, der også modtager donorpenge fra blandt andet Danmark, skrev om indvielsen og publicerede en artikel på selve dagen. Denne artikel er sidenhen blevet slettet. I artiklen, som Berlingske har en kopi af, stod der blandt andet:

»Rim Hajje, medlem af det lokale råd, sagde, at centret især vil fokusere på historien omkring martyr Dalal Mughrabis kamp og præsentere denne for ungdommen. Det markerer begyndelsen for berigende aktiviteter om den palæstinensiske kamps historie,« stod der i artiklen.

Norge og FN-organisationen UN Women har begge givet penge til Women Technical Affairs Committee. Men begge har reageret skarpt på indvielsen af Dalal al-Mughrabi Centret. Blandt andet fordi deres logoer var hæftet på centrets officielle skilt.

»Forherligelse af terrorangreb er fuldstændig uacceptabelt, og jeg beklager denne beslutning på stærkest mulige måde. Norge vil ikke sættes i forbindelse med institutioner, der opkaldes efter terrorister. Vi vil ikke acceptere brugen af norske donorpenge til sådanne formål,« siger Norges udenrigsminister Børge Brende ifølge en erklæring på den norske regerings hjemmeside.

Norge har nu bedt det omtalte center om at tilbagebetale de norske skattekroner som er blevet brugt i forbindelse med rehabiliteringen af centeret.

»Vi har slet ikke brug for deres penge,« siger Rim Hajje om Norges reaktion.,

UN Women har offentliggjort en lignende erklæring:

»UN Women støttede rehabiliteringen af en bygning i Burqa sidste år, men har ingen rolle haft i navngivningen af dette center. UN Women´s logo blev brugt uden tilladelse i den seneste indvielsesceremoni. UN Women beder centeret fjerne logoet fra alt offentligt materiale øjeblikkeligt,« står der i pressemeddelelsen fra UN Women.

Udenrigsminister Anders Samuelsen sagde for nylig til Berlingske, at danske donorpenge ikke vil blive brugt på palæstinensiske organisationer, der forherliger eller opfordrer til terror.

»Ikke på mit vagtskifte,« sagde han i Ramallah få timer, efter at han havde underskrevet en såkaldt partnerskabsaftale med den palæstinensiske premierminister Rami Hamdallah i Ramallah. Aftalen omfatter 450 millioner danske støttekroner til en række palæstinensiske organisationer over de kommende fem år.

»Vores støtte skal gå til opbygning af institutioner og til at sikre gennemskuelighed. Vi overvåger også, at pengene går til det og ikke alt muligt andet,« sagde Anders Samuelsen samme dag til Berlingske.

Aftenen forinden havde Israels premierminister Benjamin Netanyahu krævet, at Danmark dropper sin støtte til en række palæstinensiske organisationer, fordi de, ifølge Israel, forherliger og opildner til had.
Præcis en uge senere ringede Benjamin Netanyahu til statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor han gentog det samme krav.

Anders Samuelsen bad i sidste uge om en grundig gennemgang af de organisationer, Danmark støtter.

»Det kan vise sig nødvendigt at trække støtten til nogle af dem.  Og vi indgår ikke nye kontrakter med organisationer i de palæstinensiske områder, før resultatet af undersøgelsen foreligger,« skriver Udenrigsministeriet på sin hjemmeside.

PRÆCISERING
Det skal præciseres, at Danmark ikke direkte - som Norge - har givet penge til oprettelse af det palæstinensiske ungdomscenter, på Vestbredden, der er blevet navngivet efter den kvindelige terrorist Dalal al-Mughrabi.  Danmark har imidlertid sammen med en række andre EU-lande ydet støtte til det donorsekretariat, som finansierer kvindeorganisationen WTAC, der har været en af de drivende kræfter i oprettelsen af ungdomscenteret. Det danske udenrigsministerium anfører, at navngivningen af centret er sket på foranledning af det lokale landsbyråd i Burqa, uden at WTAC har været involveret. red.