Palæstinensiske forventninger skruet helt i bund

I Ramallah er der skepsis over for Barack Obamas besøg, og selvstyrepræsident Mahmoud Abbas regner ikke med, at det vil flytte fredsprocessen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Hvis USAs præsident, Barack Obama, kommer til Ramallah vil han blive mødt af aktivisters plakater om, at han godt kan lade sin smartphone blive på hotellet i Jerusalem. Israelerne tillader nemlig ikke, at 3G på Vestbredden er et led i den palæstinensiske mobildækning.
På det seneste har der været forlydender om, at Obama alligevel ikke som forventet kommer til Ramallah og besøger Det Palæstinensiske Selvstyre. I stedet skulle han så møde selvstyrepræsident Mahmoud Abbas under det planlagte besøg i Fødselskirken i Betlehem, som formodentlig finder sted fredag. Det vil ifølge det palæstinensiske nyhedsbureau Maan begrænse Obamas tilstedeværelse på Vestbredden til fire timer inklusive sightseeing under tredages-besøget. Samtidig vil det skrue palæstinensernes forventninger yderligere ned til et besøg, som de i forvejen møder med betydelig skepsis.
Abbas har netop været i Rusland og mødes med præsident Vladimir Putin. Måske for at blive stivet af og få ballast til en modvægt mod Obamas forventede kraftige understregning af USAs »særlige forhold« og ubrydelige venskab med Israel.
»Vi … håber, at reelle fredsforhandlinger vil begynde i år, selv om håbet om det formodentlig ikke vil være særlig stort,« lød det ifølge Reuters forbeholdent fra Abbas.
Bekymring i Ramallah
Selvstyrepræsidenten leverede også begyndelsen til et forsvar mod, at palæstinenserne kan komme til at stå som dem, der ikke vil sætte sig til forhandlingsbordet, mens både Benjamin Netanyahu og Obama siger, at de står klar.
»Det vil kræve en betydelig indsats at genstarte en seriøs og reel proces på basis af beslutninger godkendt i forhold til Folkeretten og det arabiske fredsinitiativ,« sagde Abbas efter at have mødtes med Putin.
Det er en klar bekymring i Ramallah, at selvstyret vil blive presset ud i nye forhandlinger, der kører i tomgang, men som kan værne Israel mod international kritik af den fortsatte besættelse og ekspandering af bosættelser.
Symbolikken for Abbas med at være i Rusland synes også åbenbar. Russerne er sammen med FN, EU og USA en del af den såkaldte Mellemøstkvartet. I den har man igen og igen formuleret ønsket om en tostatsløsning »med Jerusalem som delt hovedstad og på basis af 1967-grænser med aftalte landudvekslinger«. Obama har også tidligere brugt formuleringen i Washington men blev nærmest overbærende afvist af sin gæst Netanyahu. Det vil være det minimale udgangspunkt for palæstinensisk forhandlingslyst, men ingen regner med, at Obama vil gentage ordvalget i Jerusalem. Ikke engang i Ramallah eller Betlehem.