Palæstinensisk regeringsleder besøger Hamas i Gaza

Forsøg på at forsone Fatah og Hamas kan bane vej for valg på Vestbredden og Gaza.

Rami al-Hamdallah, palæstinensisk regeringschef, forsøger at forsone Fatah og Hamas. Fold sammen
Læs mere
Foto: ABED OMAR QUSINI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ramallah. Den palæstinensiske premierminister, Rami al-Hamdallah, som er baseret på Vestbredden, besøgte mandag Gaza i et forsøg på at skabe forsoning mellem den store Fatah-gruppe og det islamistiske Hamas.

Hamas vandt kontrol over Gaza under en borgerkrig mellem de to palæstinensiske grupper for 10 år siden.

Hundredvis af palæstinensere med palæstinensiske flag samledes uden for den Hamas-kontrollerede kontrolpost nær Israels grænseovergang ved Erez for at tage imod Rami al-Hamdallah og hans delegation.

Den militante gruppe Hamas oplyste i september, at den havde accepteret betingelser for en dialog i en aftale fremsat af den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas fra den rivaliserende gruppe Fatah.

Hamas er således villig til at indgå i drøftelser, som skal bane vejen for et valg på Vestbredden og i Gazastriben.

Det palæstinensiske selvstyre har været splittet mellem to rivaliserende regeringer siden 2007, hvor Hamas drev Abbas' styrker ud af Gazastriben.

Hamas oplyste i sidste måned, at den havde opløst en administrativ komité, der kontrollerer Gaza. Samtidig inviterede Hamas Mahmoud Abbas' regering tilbage til Gaza.

Det fremgik ikke af erklæringen fra Hamas i september, hvorvidt gruppen er parat til at lade Fatah overtage kontrollen med Hamas' sikkerhedsstyrker.

Dette har tidligere været et nøglepunkt i hidtidige forsøg på at forsone de to grupper.

Alle forsøg på forsoning og fordeling af magten mellem de to palæstinensiske grupper i Gazastriben og på Vestbredden har hidtil slået fejl.

/ritzau/Reuters