Palæstinensisk præsident: »USA er ikke nogen mægler«

Mens USAs præsident Donald Trump er mere populær end nogensinde før i Israel, siger den palæstinensiske ledelse, at USA ikke længere kan være fredsmægler.

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas anser ikke længere USA som mægler i konflikten med Israel. Når USAs vicepræsident Mike Pence besøger regionen i denne uge, er han, indtil videre, ikke velkommen hos palæstinenserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: YASIN AKGUL

Palæstinensernes vrede over USAs anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad når nu et nyt diplomatisk lavpunkt.

Den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas har, ifølge Jerusalem Post, meddelt, at han ikke ønsker at møde USAs viceminister Mike Pence, der ankommer til Israel onsdag aften i næste uge.
Samtidig siger den palæstinensiske dørvogter ved Gravkirken i Jerusalem, ifølge Galei Tzahal, at Mike Pence ikke vil få adgang til kirken.

Og på et møde i Istanbul for Organisationen For Islamisk Samarbejde, gentog Mahmoud Abbas i denne uge, at palæstinenserne ikke længere opfatter USA som mægler i konflikten med Israel.

Den palæstinensiske ledelse har fordømt USAs anerkendelse af Jerusalem som Israels hovedstad, og kræver den omgjort.
I sin tale i Istanbul truede Mahmoud Abbas endda indirekte med krig ved at sige, at »hvis ikke en palæstinensisk stat bliver oprettet på grænserne fra før krigen i 1967, så vil der aldrig blive fred i regionen eller i verden«

Den slags udtalelser opfattes i Israel, som værende på linje med Hamas-bevægelsens opfordringer til en ny intifada.

Mens den palæstinensiske præsidents udtalelser er rettet mod USA, har de også bragt to mangeårige fjender sammen på den israelske side. For første gang står den venstredrejede amerikanske Israel-lobby J-Street side om side med den højredrejede lobbyorganisation AIPAC med fælles fordømmelse af den palæstinensiske præsidents udtalelser.

»Abbas' tale opildner til vold,« lyder det ifølge Times of Israel fra J-Street.

Fra AIPAC lyder kommentaren til talen, at »den palæstinensiske præsident viger fra fredens spor«

Mens Donald Trump har gjort sig upopulær hos palæstinenserne ved at anerkende Jerusalem som Israels hovedstad, giver det ham point hos israelerne.

I en undersøgelse foretaget af Smith Research for Jerusalem Post, blandt 500 israelere, mener hele 76 procent, at Donald Trumps administration er pro-Israel.
I løbet af fredag kom det til enkelte sammenstød mellem israelske sikkerhedsstyrker og palæstinensiske demonstranter. I ugens løb er der blevet affyret omkring 10 raketter fra Gaza mod Israel.