Palæstinensisk blodbad i internt opgør

Den voldsomme uro i Gaza-striben fortsatte i går, da sympatisører fra henholdsvis Hamas og Fatah beskyder hinanden og har taget en række gidsler.

Palæstinensere på Vestbredden opfordrede i går Hamas og Fatah til at sætte en stopper for de blodige kampe i <br>Gaza-striben. Foto: Loay Abu/Reuters Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Rivaliserende palæstinensiske styrker stødte i går sammen tæt ved Det Islamiske Universitet i Gaza-striben på tredjedagen af de voldsomste interne kampe, siden den islamiske gruppe Hamas kom til magten. Mindst to blev dræbt, den ene formodentlig en studerende, der kom i krydsild.

Endnu voldsommere gik det for sig i løbet af fredagen, hvor 16 døde i kampe mellem militante fra Fatah - der sidder på præsidentposten - og militante fra regeringspartiet Hamas. Hadet kostede blandt andre en to-årig dreng livet.

Samtidig holdt fraktionerne i går hinandens medlemmer som gidsler. Mellemmænd fra to mindre grupper forsøgte at få partnere til at løslade hinandens medlemmer. Fatah tilbageholder 19 Hamas-støtter, og Hamas holder et dusin Fatah-støtter som fanger.

Blodsudgydelserne satte parternes forhandlinger om at danne en national samlingsregering i limbo. Fatahs leder, den moderate præsident Mahmoud Abbas, også kaldet Abu Mazen, sagde at han vil give grønt lys for sin plan om at udskrive nye valg, med mindre forhandlingerne mellem partierne bærer frugt indenfor to til tre uger. Hamas kalder valg-scenariet for et »kupforsøg« med henvisning til, at Hamas kom til magten ved et demokratisk valg i januar sidste år.

Skudvekslinger hærgede fra sent torsdag Gaza By og fortsatte fredagen igennem og tidligt lørdag.

Hamas militser beskød i går hovedkvarteret for Den forebyggende Sikkerhedsservice, som er Fatah-loyalister og angreb direktørens privatbolig. Gaderne i de kvarterer, der var hårdest ramt, var komplet øde lørdag, kun bagerier og små købmænd var åbne. Og indenrigsministeriet gav dets ansatte fri.

Blodpletter var i går stadig synlige i en moske tæt ved sikkerhedsstyrkernes hovedkvarter. En Hamas-talsmand beskyldte Fatah-loyalister for at storme moskeen og henrette en senior Hamas-aktivist, mens han læste i Koranen. Fatah påstod omvendt, at Hamas-militante brugte moskeen som en base til at angribe hovedkvarteret. I en anden moske tæt ved har Hamas-loyalister hængt plakater op med billeder af Hamas-støtter, der er blevet dræbt eller såret de seneste dage, ledsaget af teksten: »Dette er oprøreres værk. Dette er pro-zionisters og kriminelle amerikaneres aktiviteter« - med henvisning til Fatah. USA agter at støtte Fatah-præsident Abbas' styrke med mere end 86 millioner dollar.

Forsoning ignoreret
Så sent som sidste søndag aften beordrede præsident Abbas og Hamas' politiske leder Khaled Meshal et stop for udgydelse af mere palæstinensisk blod på et prominent møde i Syriens hovedstad Damaskus. Parterne beskyldte i går gensidigt hinanden for at starte de nye kampe. Mindst 48 palæstinensere er blevet dræbt i sammenstød mellem grupperne, siden præsident Abbas i december sagde, at han ville udskrive nye valg.

Forholdet mellem de to palæstinensiske partier har været højspændt, siden Hamas dannede regering i marts sidste år efter at have vundet over Fatah i januar. En sejr, der satte en stopper for fire årtiers Fatah-styre.

Hamas gik til valg på at bekæmpe korruption og forbedre sociale forhold, men har fra begyndelsen været lammet af internationale sanktioner. Den såkaldte kvartet, der består af USA, EU, FN og Rusland, kræver, at en samlingsregering anerkender Israel, accepterer tidligere indgåede aftaler mellem Israel og palæstinenserne og tager afstand fra vold. Det har Hamas, der står bag en række terror-aktioner i Israel, hidtil nægtet. Hamas og Fatah har brugt måneder på at formulere den potentielle regerings platform, så begge parter kunne godtage den. Men partierne ser nu ud til at stå længere fra hinanden end længe.