Palæstinenserne fejrer FN-opgradering

Der var stor glæde på Vestbredden og i Gazastriben, efter et overvældende flertal blandt FNs medlemslande torsdag aften stemte for en opgradering af Palæstinas status i FN.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

PALÆSTINA: Tusindvis af glade palæstinensere skød fyrværkeri af og dansede i gaderne på Vestbredden og i Gazastriben, efter 138 af FNs 193 medlemslande torsdag aften stemte for en opgradering af Palæstinas status i FN fra ikke-medlems observatørenhed til ikke-medlems observatørstat, ligesom Vatikanet. Kun ni medlemslande, heriblandt USA og Israel, stemte imod, mens 41 stemte blankt. Det skriver Reuters.

Det store ja kom, efter den palæstinensiske præsident Mahmoud Abbas havde opfordret verden til at udstede Palæstinas længe ventede »dåbsattest«.

- Jeg føler, vi oplever en historisk dag, fødslen af staten Palæstina, siger en indbygger i Ramallah, Suha Awadallah, til Reuters.

- Nu kan vi trække Israel til internationale domstole for forbrydelser begået mod palæstinenserne i Gaza. Dette er vigtigt, siger en anden indbygger, Mohammad Issa.

Anerkendelsen fra FN betyder, at palæstinenserne får adgang til at retsforfølge Israel ved Den Internationale Straffedomstol - blandt andet for de israelske bosættelser.

Palæstinas FN-sejr er et diplomatisk tilbageslag for USA og Israel, og efter afstemningen opfordrede den amerikanske FN-ambassadør, Susan Rice, til øjeblikkelig genoptagelse af fredsforhandlingerne.

- Det palæstinensiske folk vil vågne i morgen og opdage, at kun meget lidt i deres liv har ændret sig, bortset fra at udsigterne til varig fred er aftaget, sagde hun og fortsatte:.

- USA opfordrer begge parter til at genoptage de direkte forhandlinger uden forhåndsbetingelser om alle de spørgsmål, der deler dem. Og vi lover, at USA vil støtte parterne kraftigt i disse bestræbelser.

Susan Rice tilføjede, at begge parter bør »undgå yderligere provokerende handlinger i regionen, i New York og andre steder«.

Den længe ventede opgradering fra FN kommer, efter præsident Abbas har fordømt Israel for sin »aggressive politik og udførelse af krigsforbrydelser«.

- For 65 år siden på denne dag vedtog FNs generalforsamling resolution 181 og delte jorden af det historiske Palæstina i to stater. Det blev Israels fødselsattest, sagde Abbas til forsamlingen efter at have modtaget et stående bifald på FNs hovedkvarter i New York, hvor afstemningen fandt sted.

Mindst 17 europæiske medlemslande stemte for den palæstinensiske opgradering, herunder Østrig, Frankrig, Italien, Norge, Spanien og Danmark. Storbritannien og Tyskland valgte at undlade at stemme.

- Det er med meget stor tilfredshed, at jeg på regeringens vegne byder afstemningsresultatet velkomment. Danmark var blandt de første EU-lande, der offentliggjorde sin ja-stemme. Vi har dermed, sammen med et overvældende flertal af verdens lande, herunder alle de nordiske og flertallet af EU-landene, sikret den nye og styrkede status for Palæstina i FN. Det skal præsident Abbas og alle palæstinensere glæde sig over i dag, udtalte udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en pressemeddelelse efter afstemningen.

- Fra i morgen gælder det så om at benytte det momentum, som generalforsamlingens beslutning kan give, der, hvor det virkeligt tæller: Ved forhandlingsbordet. Både præsident Abbas og premierminister Netanyahu har tidligere erklæret sig parate til at engagere sig i realitetsforhandlinger om den to-statsløsning, som både israelere og palæstinensere har fortjent. Nu må disse løfter indfries, for der er ikke andre muligheder for at opnå varig fred, sikkerhed og økonomiske fremskridt. Danmark vil, ikke mindst sammen med vore EU-partnere, arbejde målrettet på at understøtte den vej frem, lød det videre fra Søvndal.

Den palæstinensiske ambassadør i Danmark, Amro Alhourani, takkede den danske regering og det danske folk for støtten.

- Den danske regerings beslutning om at stemme til fordel for den palæstinensiske ansøgning er et stort bidrag fra Danmark. Denne støtte er utvivlsomt med til at sikre fred, sikkerhed og stabilitet i Mellemøsten og i resten af verden. Den danske beslutning er et klart signal om, at man støtter den moderate palæstinensiske ledelse og den moderate politik, som de har ført i mange år. Men det er også en vigtig håndsrækning til de moderate på den israelske side, der ønsker freden. Og ikke mindst den israelske fredsbevægelse, som ikke er blevet hørt eller i hvert fald overhørt de seneste mange år, sagde ambassadøren og tilføjede, at palæstinenserne fortsat har brug for Danmarks hjælp til at genoplive en seriøs fredsproces, som kan sætte punktum for den israelsk-palæstinensiske konflikt, hvilket ifølge Amro Alhourani kun sker på baggrund af to-stats-løsningen.