Palæstinensere sender raketter mod Israel som svar på drab: »Vi gør os klar til flere dage med kampe«

Der lyder advarselssirener i Tel Aviv i det sydlige Israel, hvor der i nat er udbrudt ny uro.

 

Advarselssirenerne hyler over det sydlige Israel, efter at der natten til tirsdag er udbrudt uro igen. Palæstinensiske militser har nemlig hele tirsdag morgen sendt en »betydelig« mængde raketter ind over området fra Gazastriben.

Efter at israelske styrker natten til tirsdag dræbte Baha Abu al-Ata, en højtstående feltkommandør for den palæstinensiske milits Islamisk Jihad, har palæstinenserne taget til genmæle. Tirsdag morgen var op mod 50 raketter blevet affyret – og mindst 20 blevet bremset af Israels avancerede missilforsvarssystem, oplyser Israels hær.

Der er endnu ingen meldinger om dræbte på Israels side. Men skoler mellem Gaza og Tel Aviv er lukket og mere end én million elever er blevet bedt om at blive hjemme, oplyser det israelske medie Haaretz.

Islamisk Jihad er en iranskstøttet palæstinensisk milits, som hovedsageligt opererer i Gazastriben, og som Israel altså beskylder for at have stået bag nylige angreb på tværs af grænsen.

Den israelske premierminister havde godkendt operationen

Umiddelbart efter drabet på Abu al-Ata meddelte Israels militær, at premierminister Benjamin Netanyahu havde godkendt operationen mod feltkommandøren. Kommandøren blev dræbt i sit hjem sammen med sin kone, har Islamisk Jihad desuden meldt ud i en erklæring.

Tirsdag morgen gik et begravelsesoptog gennem gaderne i Gaza By til ære for den dræbte kommandant.

I et andet israelsk angreb i Damaskus i Syrien var en højtstående embedsmand fra Islamisk Jihad målet. To personer blev dræbt i det angreb. Blandt dem var embedsmandens søn, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Islamisk Jihad var målet den politiske leder Akram al-Ajouri.

Nattens israelske angreb og det palæstinensiske modsvar markerer den mest seriøse optrapning af volden i området de seneste måneder, skriver Reuters. Islamisk Jihad har i en erklæring truet med at gøre gengæld mod Israel.

»Vores uundgåelige hævnaktion vil ryste hele den zionistiske enhed,« udtaler militsen med henvisning til Israel.

Over den israelske by Tel Aviv lyder der tirsdag advarselssirener. Der var tidligt tirsdag dog ingen meldinger om, at byen er ramt af raketter.

»Vi gør os klar til flere dage med kampe,« siger Jonathan Conricus, der er talsmand for de israelske styrker.

Flere mål i Gazastriben bombarderes

Israels hær har bekræftet på Twitter, at den nu er begyndt at bombardere flere mål relateret til palæstinensisk Islamisk Jihad i Gazastriben som svar på raketterne.

Abu al-Ata beskyldes af Israel for at stå bag en række angreb på tværs af grænsen for nylig med raketter, droner og snigskytter.

»Abu Al-Ata var ansvarlig for de fleste af Islamisk Jihads aktiviteter i Gazastriben og var en tikkende bombe,« lyder det fra militæret.

Der er flere palæstinensiske militante grupper, som opererer i Gazastriben. Den mest magtfulde er Hamas, som også styrer den lille enklave. Hamas har ført tre voldelige krige mod Israel, men i de seneste måneder opretholdt en våbenhvile med Israel.

Den har Islamisk Jihad dog flere gange forbrudt sig imod ifølge The Guardian. Nu bistår Hamas dem i angrebene mod Israel.

»Denne forbrydelse begået af Israel kommer ikke til at gå ubemærket hen, men vil blive mødt med modsvar,« har Hamas meldt ud ifølge den israelske avis Haaretz.

/ritzau/AFP